"Ако на тази светла дата сравним тефтерчето на Васил Левски и тефтерчетата, които скандализират обществото в днешно време, ще разберем докъде сме стигнали".


Това заяви пред ТВ7 Емил Димитров по повод откритото тефтерче на председателя на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, от което става ясно, че той е работил в подчинение.


Според записките в тефтерчето Златанов изпълнява директиви от определени хора, които са му нареждали да отложи във времето дадена преписка, да забави или пък да укрие данни за определено лице. Най-често срещаните инициали от кого да се чака обаждане и нареждане са "И.Ф".


"Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата", е записано в тефтерчето на Златанов.


Сред "обстреляните" е и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. В тайния бележник пише: "Е. Димитров - не се бърза за цигарите" и "Е. Димитров - внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ".


Бившият депутат обясни, че не е изненадан от излязлата информация, защото още преди година той е обяснил, че Комисията се използва с нечисти цели.


Не е чудно, че Цветанов и Фидосова са правили подобни неща, смята Димитров и заяви, че те вече са политически трупове, но ако сега не се оправят нещата, Цветановщината и Фидосовщината ще се повторят.


"Представяте ли си какви тефтерчета би имало в по-репресивни органи – ГДБОП, ДАНС? Ако сега не се вземат мерки това да се предотврати, всяко управление – и това, и всяко следващо, ще се изкуши да роди новите Цветанов и Фидосова", каза още бившият депутат.


Димитров заяви, че не познава лично Златанов, но обясни, че председателят на комисията е имал непрекъснати срещи с Цветанов и Фидосова. Бившият депутат смята, че името му е било компрометирано чрез действията на тази комисия, защото не е бил удобен за ръководството на партията.


„Цветанов и Фидосова искаха да подчинят цялата парламентарна група на ГЕРБ, да работи по начина, по който те искат. Просто искаха групата да бъде една машина за гласуване, без да задава въпроси и без да прави коментари”, каза той.


След като Емил Димитров станал обект на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, се обадил на Бойко Борисов, за му благодари, "за това, което правят неговите питомци". Лидерът на ГЕРБ го поканил на разговор и му показал SMS-те, които той изпратил на Искра Фидосова и Цветан Цветанов. "Защо правите тези простотии", гласи един от тях.


"Бойко може да има грешки, които да укорявам. Но той не би паднал толкова ниско. Неговата грешка беше, че остави тази двойка да върлува повече от 3 години", каза още Димитров. По думите му Шефът на комисията за предотвратяването и установяването на конфликт на интереси Филип Златанов притичвал редовно до стаята на Фидосова.


В тефтерчето фигурира и бившият образователен министър Сергей Игнатов. Срещу името му е записано - "уволнението му стига".


Още един политик, удостоен с присъствие в скандалното тефтерче - бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски, обясни, че атаката по него е била в следствие пряката война на ГЕРБ с него и "България на гражданите".


Сабрие Сапунджиева, член на Комисията, обясни, че не е била наясно със съществуването на този тефтер и единственото, което й е направило впечатление, е, че понякога записките са се забавяли.


Източник: 24 часа.bg