Петима ботевградски скаути взеха участие в традиционния национален поход Козлодуй – Околчица. Това са Момчил Пенев, който и тази година беше определен за помощник-водач на похода, Боян Благоев, Иван Павлов, Тодор Георгиев и Ирена Стоянова. Инициативата приключи тази сутрин с връчване на награди. Сред наградените участници бе и Момчил Пенев. Тази година той получи три отличия  - плакет за цялостно представяне на групата от Ботевград, статуетки за дългогодишен водач и ръководител на похода и за първо място в категория „Екология” /за мъже и жени/.
На церемонията по награждаването присъстваха ученици от клуб „Родовата памет на моя град”, създаден по проект „Успех” в ПГТМ „Христо Ботев”, и членове на дружество „Орханиец”. Те поздравиха Момчил Пенев за участието му в похода и за наградите. След това се поклониха на лобното място на Христо Ботев и присъстваха на възстановката на последните боеве на Ботевата чета във Врачанския балкан.  
Тържествената програма на връх „Околчица” приключи с дневна заря, дело на Илия Илиев от Ботевград.
Учениците от ПГТМ и членовете на дружество „Орханиец” се отправиха към къщата на Вазовата героиня баба Илийца в Челопек. В единствената й стая ръководството на организацията проведе викторина с учениците. Онези от тях, които изпълниха изразително и без грешка част от стихотворенията „На прощаване” и „Хаджи Димитър” и дадоха правилни отговори на въпроси, свързани с делото на Христо Ботев и историята на Ботевград, получиха по един екземпляр от книгата „Община Ботевград” на Емилия Ценова. За всички ученици имаше по един голям шоколад. Наградите са осигурени от управителя на „Атлантис НЕТ” ООД Иван Гавалюгов, който е член на дружество „Орханиец”.
На тръгване учениците и представителите на организацията посадиха две туи в градинката срещу къщата-музей.