Точно 64 атлети от 23 държави ще вземат участие на 8 юни в Европейската купа на 10 000 м в Правец. Това стана ясно по време на официалната пресконференция в хотер Риу Правец Голф и Спа Ризорт.


„Утре Правец ще стане столица на Европейската атлетика. Тук е елитът на дългите бягания. Изключително съм благодарен на кмета на Правец Румен Гунински за подкрепата която получаваме и благодарение на която нещата тук се случват. Тук се работи прекрасно. Правец има всички предпоставки да стане център на атлетиката, не само в България, но и на Балканите и в Европа”, коментира президентът на Организационния комитет и Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов.


Кметът на община Правец Румен Гунински благодари на техническия делегат на Европейската атлетика Клаус Харц за отличната оценка, която даде на подготовката на стадиона за Европейската купа на 10 000 м.


Сали Мюнир Яраш, делегат на ЕА за Европейската купа на 10 000 м заяви, че е радостен, от факта, че в България и по специално Правец се работи много усилено в полза на леката атлетика.


„С условията, които има тук градът определено става голям атлетически център не само в България, а и в Европа, каза още Яраш. – Аз съм свидетел, че само за 2 г всичко, което бе обещано да се случи в името на леката атлетика в Правец вече е реалност. Благодаря специално от името на ръководството на Европейската атлетика на Добромир Карамаринов и Румен Гунински за това което правят за българската и европейската атлетика.  Очаквам да видя едно наистина много силно състезание на 10 000 м”.  


Президентът на Арменската федерация Роберт Емиян обяви, че е горд, че е в Правец за Европейската купа. Неговата страна за първи път ще участва в състезание в тази дисциплина. „Фантастичните условия, които имаме тук ни карат да се чувстваме много комфортно, добави Емиян. – Благодаря ви за прекрасното гостоприемство.”


Официалното откриване е от 17 ч. В 17.15 ч. е стартът на жените, където са се записали за участие 31 атлетки от стария континент. Мъжете започват бягането в 18.15 ч. с 33-ма атлети. Награждаването на призьорите е от 19.15 ч.