При отлична организация и голям зрителски интерес Правец проведе първото си голямо състезание по лека атлетика - Европейската купа на 10 000 м. Проявата бе открита от председателя на БФЛА Добромир Карамаринов и от кмета на община Правец Румен Гунински.


При жените над всички бе германката Сабрина Мокенхаупт. Тя поведе от самото начало и наложи високо темпо, което се оказа недостижимо за съперничките й. Предварително считаните за фаворитки в това бягане - състезаващата се за Турция етиопка Алван Абейлегесе и португалката Дулче Феникс, се отказаха преди средата на дистанцията.


Германката финишира с време 32:13.64 мин. Втора е Кристел Доне от Франция, а трета е вечно силната състезателка от Сърбия Оливера Йевтич.


Силно се представи и българската атлетка Силвия Дънекова. Тя свали четири минути от досегашния си личен резултат и финишира на 10-то място с 34:00.77 мин.


За разлика от женските 10 км, при мъжете спорът за първото място бе изключително оспорван и златният медалист бе определен чрез фотофиниш. Победител стана Серхио Санчес от Испания с 28:31.75 мин., втори на сантиметри след него финишира Халил Акаш от Турция с 28:31.82 мин. Спор имаше и за третото място, което бе спечелено от италианеца Ахмед  Ел Мазоири.


Много добре бяга и нашето момче Йоло Николов. За първи път в своята кариера мездренчанинът  слезе под 30 минути - финишира 13-ти с 29:37.04 мин.


В бягането при мъжете участваха като пеймейкъри двама състезатели от Кения - Алекс Кибет и Денис Масаи. Единият бяга до петия километър, другия - до осмия. Целта бе да изведат победителите до покриване на норматив А за шампионата в Москва, който е 27:40 мин., но нито един от призьорите не успя. По регламент обаче първите при жените и мъжете получават уайлд кард за първенството на континента през 2014 година в Гьотеборг.


В отборната надпревара първи при жените е Испания, следвана от Великобритания и Белорус.


 Снимки: botevgrad.com