Първият колективен пациентски иск срещу НЗОК бе подаден в Софийския градски съд от Център за защита правата в здравеопазването.

Той е за причинени имуществени и неимуществени вреди на обща стойност 120 000 лева, нанесени на болни от хепатит B.

Поводът за завеждането на иска е, че през март 2008 г., с решение на УС на НЗОК, се преустановява предоставянето на скъпоструващото лекарство “Интерферон алфа 2-а” за лечение на хепатит B поради изчерпването на финансовата рамка на програмата.

“Това принуждава голяма част от пациентите да закупуват полагащото им се по закон като здравноосигурени лица лечение, което възлиза на близо 2500 лева месечно”, съобщи д-р Станимир Хасърджиев от Националното сдружение за борба с хепатита “Хепасист”.

“Интересно как така още през месец март свършват парите по програмата, които са заделени за цяла година? Как са правени тези разчети”, попита риторично Хасърджиев.

Според него здравната каса е оказвала натиск на чернодробни специалисти да не издават протоколи на болни от хепатит В, които да освидетелстват заболяването им.

“Бях принуден да ипотекирам имот, за да ми отпуснат заем, с който да се лекувам, въпреки че държавата е длъжна да покрие лечението ми”, съобщи Тодор Петров, eдин от четиримата ищци по делото.

Д-р Хасърджиев обяви, че е възможно в хода на делото стойността на иска да се увеличи в зависимост от броя на засегнатите лица, които ще се присъединят към колективния иск.

“По неофициални данни броят на засегнатите от отказаното лечение е повече от 100. Всеки, на когото е било отказано лечение с “Интерферон алфа 2-а” от НЗОК, може да се свърже с нас и да потърси правата си”, завърши Хасърджиев.