Ученичката от VІ-а клас Валерия Николаева Маринова от ОУ "Христо Ботев" в Етрополе спечели ІІІ място и почетна грамота


„Заедно в ХХІ век” – така се нарича Международният ученически конкурс, организиран със съдействието на Министерството на образованието и науката, Посолството на Руската федерация в Република България, Синдикатът на българските учители, Руският културно-информационен център.
Организиран е за миналата учебна 2011/2012 г., а вчера бяха връчени и наградите на победителите.
Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации  - на български и руски език  в три възрастови групи: І - ІV клас, V - VІІІ клас, ІХ - ХІІ клас. Приемани са за участие и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от други държави в рамките на дългосрочния международен проект  „Заедно в ХХІ век" на Фондация „Устойчиво развитие за България".
Мотото е „135-та годишнина от Руско-турската освободителна война 1877-1878 и възстановяване на българската държавност”. Участвали са деца от България, Русия, Украйна, Казахстан и дори от Канада.
Между тях са и три деца от ОУ „Христо Ботев” в Етрополе, които са се представили с реферати върху темата „Руско-турската освободителна война в Етрополския край”. И в трите разработки са показани нови данни за участието и героизма на населението и на руските воини при преминаване на Етрополския Балкан за освобождението на София и отваряне на пътя за Цариград.
От многото участници ученичката от VІ-а клас Валерия Николаева Маринова от Етрополе спечели ІІІ място и почетна грамота. Другите ни две деца са класирани в десетката на наградените участници.
Ръководител на нашия отбор е учителят по история Марин Кубетски. Той също е награден с почетна грамота за подготовка на децата за конкурса.
Те са и единствените наградени  в този конкурс от Софийска област.
Наградите им бяха връчени вчера в Руския културно-информационен център в София от председателя на Съюза на българските писатели Йордан Милев.