Кадетите на Балкан не можаха да защитят шампионската си титла за тази възраст от миналата година. В днешния финал в Арена Самоков отборът, воден от треньора Димитър Пенчев, загуби от Академик с 62-70. И както и юношите на Балкан преди десетина дни, момчетата в зелени екипи останаха само със сребърните медали, които едва ли ги задоволяват.


Поражението от Академик София - на практика досегашния Сити Юнивърсити от Правец, който смени името си след като бе заличена  регистрацията, бе единственото за Балкан във финалния турнир. И може би и в досегашните им срещи между двата тима - от многобройните контроли, които изиграха през сезона, до трудната победа на Балкан в предварителната група Б в началото на седмицата. Но отборът от Правец с треньор Георги Велчев стигна до успеха съвсем заслужено.


След равна първа част, Академик спечели втората и на полувремето водеше с 5 точки - 35-30.  В третата балканци стопиха този пасив и преди последните десет минути резултатът бе равен - 51-51. Две минути след началото й зелените поведоха с 2 точки за 53-51, но лесно допуснаха серия от 2-12, а в 35-та минута авансът на правчани вече бе 10 точки - 65-55. До края Балкан не можа да намери верните решения за нов обрат и загуби срещата, а с това и титлата.


Привлечените съответно от Варна, Силистра и Русе Стоян Кацарски, Дамян Попов и Николай Николов вкараха 17, 16 и 15 точки. Много силно игра и плеймейкърът Иван Йорданов, отбелязал 14. За Балкан с 18 точки е Здравко Христов, 15 вкара Кристиян Кръстев, с по 10 са Цанко Краев и Георги Тодоров, 5 има Владислав Вушев, 4 - Мартин Георгиев.


Златните медали и купата бяха връчени на новите шампиони от спортния директор на Лукойл Сашо Везенков.