Със свое Решение № 682 от 12 юни 2013 год. Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ отмени като незаконосъобразно Решение №5/19.04.2013 год. на кмета на Община Ботевград за класиране на участниците и обявяване на изпълнител на обществена поръчка с предмет ”Доставка на костюми и декори за публичност на атракция „Последните дни на Иван Шишман” по проект „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм”. КЗК остави и без уважение искането на възложителя за допускане на предварително изпълнение на Решението на кмета на общината за класиране на участниците и обявяване на изпълнител на обществената поръчка. Проучването установи, че оценителната комисия не отговаря на изискванията на Закона за обществените поръчки, тъй като членовете й не притежават необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с предмета на обществената поръчка. В случая никой от състава не е с историческо образование, като също така липсва специалист по озвучителна техника.


КЗК връща процедурата от етап назначаване на нова комисия за провеждане на процедурата и възлага на кмета да заплати разноските на жалбоподателя - „Мели-М” ООД.


„Каква всъщност е причината пловдивската фирма да обжалва Решението на кмета на Ботевград пред КЗК?” – този въпрос отправихме в писмен вид към нейния управител Марияна Викиева. Ето какво отговори тя: „Комисията на Община Ботевград ни отстрани, защото счете, че нашата оферта не отговаря на предварителните изисквания, т.е. снимковият материал на костюмите, който представихме, не отговоря на епохата, която следва да бъде пресъздадена. В документацията обаче изрично е записано, че този снимков материал е примерен и е по решение на самите участници. Важно е да се отбележи, че за да ни отстранят с този мотив, в Комисията следва да бъде включено лице, притежаващо необходимия практически опит и професионални познания в тази сфера, като такова лице може да бъде историк по образование. Община Ботевград твърди, че г-жа Маргарита Кирова, която е председател на читалището в Ботевград, притежава подобен опит, но в подкрепа на твърдението не бяха представени никакви доказателства. Оказа се, че г-жа Кирова е завършила филология. Другият мотив, с който ни отстраниха от участие, е, че в представената от нас оферта липсват сертификати за техниката, която следва да се достави. Такова изискване, а именно да се представят сертификати преди да бъде избран изпълнител, няма. Освен това, в състава на Комисията на Общината не бе включено лице с необходимия опит и професионална квалификация, за да оцени обективно това обстоятелство. Важно е да се отбележи, че представените сертификати от фирмата, която е класирана за изпълнител с решението на Община Ботевград, са с изтекъл срок, не са преведени на български език и са издадени от фирми, които нямат никакво отношение към тази процедура за възлагане на обществена поръчка.”.


В отговора си до botevgrad.com г-жа Викиева изразява притеснение, че и при ново разглеждане на офертите от нов състав на общинската комисия, така както е постановила КЗК, фирмата й отново ще бъде отстранена от участие. „За изпълнител пак ще бъде определена същата фирма, която бе класирана на първо място и при първата процедура. Между другото тогава ние констатирахме, че пликът с нейното ценово предложение е прозрачен. Въпреки това комисията на общината прие, че няма съществено нарушение, което е в абсолютен разрез със Закона за обществените поръчки, практиката на КЗК и ВАС, сподели управителят на „Мели-М” ООД. – Смятам, че процедурите по възлагане на обществените поръчки трябва да бъдат ясни, да гарантират добросъвестност, както и класирането на най-добрата оферта за тяхното изпълнение. При една бърза справка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията може да се види колко много поръчки на Община Ботевград са отменени, и то заради груби процесуални нарушения”, допълва Марияна Викиева.


От началото на тази година Комисията за защита на конкуренцията е отменила четири решения на Община Ботевград за класиране на участници и определяне на изпълнители на различни обществени поръчки. Общият брой на отменените решния от 2005 год. насам е 30, показва справка в елктронната страница на КЗК.