Общината е подготвила информация за развитие на спорта в Ботевград през периода 1 август 2012 – 1 юни 2013 год.  Тя ще бъде обсъдена на заседанието на  ОбС, насрочено за 29 юни.
В информацията е посочено, че спорт номер едно в Ботевград е баскетболът. Най-много средства от общинския бюджет – 220 000 лева, са отпуснати на баскетболния клуб. Дейността му се финансира  и от спонсори, се казва в информацията. 
На акробатиката е отредено второ място по значимост. Тази година за клуба са осигурени 3000 лева от общината. „Клубът по спортна акробатика под ръководството на Добринка Николова продължава да работи на пълни обороти и в близките дни и седмици се очакват още по-сериозни успехи след завършването на финалните републикански състезания. Също така нашите състезателки в късното лято ще защитят родния престиж като национални състезателки”, пише в информацията до ОбС.
От общината приветстват високите постижения на двата клуба по таекуон-до версия ITF и WTF, но отбелязват, че за тях не са заделени средства от общинския бюджет.
Финансиране в размер на 1000 лева е осигурено за леката атлетика в Ботевград. На тримата треньори по футбол, които работят с около 70 деца, се осигурени хонорари по различни програми.
През отчетния период общината е отпуснала 7400 лева за участието на отбора по баскетбол /момичета/ на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” в световните ученически игри в Кипър.
Вече са налице първите успехи на малките фигуристи и на новия клуб по ММА.По инициатива на няколко деца и младежи и с подкрепата на общината е създаден колоездачен клуб в Ботевград, се казва още в информацията.  
„Освен прякото финансиране на спортни прояви и клубове, община Ботевград подпомага изключително спорта чрез изграждане на нова и поддържане на съществуващата съвременна спортна база. Градът ни с право може да се гордее с наличието на една от най-добрите спортни бази на глава от населението в страната. Това дава възможност на голяма част от учениците и младежите на общината безплатно или на символични цени да спортуват и укрепват своето здраве.
С нетърпение от всички се очаква и завършването на новата многофункционална спортна зала. А за новия програмен период от европейските програми 2014-2020 год. общината има готовност да кандидатства с проекти за обновяване на градския стадион и парка, което да даде завършен вид на цялостната зона за спорт и отдих”, пише още в информацията до Общинския съвет.