Официалната церемония по дипломиране на Випуск 2013 на ПГТМ „Христо Ботев” се състоя днес в зала „Ботевград”. Директорът на учебното заведение Добрин Христов отчете резултатите от държавните зрелостни изпити. Той подчерта, че те са реални и сравнително добри. По български език и литература средният успех е добър 4.04, математика – много добър 5.41, география и икономика – добър 3.69, биология и здравно образование – много добър 4.80, история и цивилизация – много добър 5.15, английски език –  добър 4.14. И тази година на матура по руски език се е явил един ученик, който е постигнал много добър резултат - 5.01.


„През настоящата учебна година в ПГТМ „Христо Ботев” се дипломират 113 ученици. Средният успех от дипломите им е много добър 4.65. 23-ма ученици получават свидетелство за професионална квалификация втора степен, а 89 – за професионална квалификация трета степен по съответните специалности”, обяви Добрин Христов. Той припомни успехите на учебно-тренировъчните фирми на национални и международни форуми, успешните изяви на възпитаниците на ПГТМ в общински конкурси и състезания, спортните постижения на баскетболния отбор на училището, както и завоюваните награди в състезания, свързани с учебната дейност, и спортни дисциплини. 


„Вече няколко години осъществяваме и утвърждаваме прием по специалности, които се търсят на пазара на труда и позволяват реализация както в малки фирми, така и в собствен бизнес, и големи предприятия. Такива са специалностите „Бизнесадминистрация”, „Газова техника” „Системно програмиране”, „Компютърна техника и технологии”. Тази година осъществихме прием в паралелка с вечерна форма на обучение по специалността „Технология на машиностроенето”, тъй като се оказа, че местният бизнес има нужда от специалисти в тази област. Убеден съм че реализираме качествено обучение, защото училището разполага с квалифицирани преподаватели и добра материални база. Имаме пет действащи компютърни кабинета, оборудвани със съвременна техника. През тази година ще обзаведен още един със средства по спечелен проект към образователното министерство. Разполагаме с лаборатория по газова техника и учебна работилница по заваряване, които също са оборудвани по проекти. През настоящата учебна година оборудвахме и една лаборатория за специалността „Автотранспортна техника”. В момента кандидатстваме с проект за оборудване на лаборатория към направлението „Електроника и компютърна техника”, подчерта Добрин Христов. Той допълни, че учебното заведение отново е обявило прием по специалностите „Икономическа информатика” и „Икономика и мениджмънт”. Първата дава възможност за реализация на специалисти по програмно осигуряване на компютърни системи, по маркетинг, снабдяване, пласмент и икономика, а втората – за реализация във всички сфери на икономиката и добра подготовка за висшите учебни заведения, където се изучава тази специалност.


След като припомни успешните прояви на учениците, директорът на ПГТМ пристъпи към персонално връчване на дипломите.   
Отличниците на випуска са 16, като с най-висок успех – 5.90, е Ивелина Тодорова от специалността „Бизнесадминистрация”. Тя бе наградена с медал, лаптоп и грамота от директора на училището. От името на зрелостниците Ивелина изрази благодарност към ръководството на училището и учителите. „Където и да бъдем, винаги ще си спомняме с доброта в сърцето за Вашата обич и всеотдайност”, каза отличникът на Випуск 2013. На следващите места по успех се подреждат Рамона Николаева, Цветин Ралчев, Соня Иванова, Силвия Стоева.   


Дванайсет ученици, участвали в дейностите на Учебно-тренировъчните фирми, получиха  сертификати за качество на Европен – Световна мрежа на тренировъчните фирми. Това са Ивелина Тодорова, Йоанна Кунинска, Любомир Цаков, Цветин Ралчев, Рамона Николаева, Иван Тодоров, Силвия Стоева, Илия Великовски, Стефан Василев, Христослав Илчев, Владимир Василев, Димитър Христов.


Добрин Христов пожела на зрелостниците: „Гордейте се, че сте възпитаници на ПТГМ „Христо Ботев”! Защото аз съм убеден, че наученото тук ще Ви даде необходимите основи, за да успеете в живота.”.