Рядко срещано съчетание на историческа наука и музикална виртуозност се случиха снощи в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе.
Осъществиха го проф. Андрей Пантев и пианистът, композиторът  и общественият деец Ценко Минкин, като част от станали вече традиция ежемесечни срещи с творци, организирани от общинското ръководство и Иван Гранитски -директор на издателство „Захарий Стоянов”. 
Този път беше представена най-новата  книга на проф. Пантев „Винаги ще има варвари”. Според него: ”Трябва да подготвим нашите деца и за сенките на историята, не само за блясъка й.”
И, ако той е известен на широката общественост със своята ерудиция в историческата наука, то Ценко Минкин е по-малко известен, най-вече в Етрополе:     композитор е на свободна практика, пише филмова и театрална музика. 
Съучредител е на Агенцията за авторско право МУЗИКАУТОР и член на УС (от 1992).
Автор е на над 110 камерни, вокални симфонични произведения; хорови и други произведения и др.; музиката към над 50 игрални и документални филми, от които 15 награди от световни кинофестивали. Негови творби са изпълнявани в Италия, Франция, Германия, Австрия, Гърция и други страни. 
Носител е на наградата за музика на София (1988) и Почетен диплом за заслуги към българската култура от Министерството на културата (1998).
В неговата виртуозност като пианист се убедиха, тези които бяха на срещата.  Ценко Минкин за първи път изпълни най-новата си творба -  „Рапсодичен прелюд” по стихотворението на Елисавета Багряна „Дарове”. Тази творба, според пианиста, е еманация на българския народ, претворена в стих и една композиция на Шопен.
Професор Андрей Пантев връчи почетна грамота и плакет на инж. Богомил Георгиев за приноса на общинското ръководство в опазването на културно-историческото наследство на България.
Снимки: Леонора Микова