На 29.06.2013 г. – Петровден официално бе открит изпълнения обект „Реконструкция на ВиК мрежа и рехабилитация на булевард Руски“, изпълнен по проекти на община Етрополе: „Интегриран инвестиционен проект на гр. Етрополе“, финансиран по Оперативна програма “Околна среда“ и „Рехабилитация и реконструкция на вътрешна улична мрежа на гр. Етрополе“ по Програма за развитие на селските райони.
Датата  29 юни, Петровден – празника на града бе избрана поради значимостта на събитието. Изпълнението на двата проекта ще доведе до значително подобряване на инфраструктурата на град Етрополе, което от своя страна ще повиши качеството на живот на жителите на общината, като с това ще допринесе за достигане на поетите от България ангажименти пред Европейския съюз в сектор “Околна среда”.
Откриването на обекта започна с отслужен тържествен водосвет. Лентата бе прерязана от инж. Богомил Георгиев – Кмет на община Етрополе, г-н Светлин Танчев – народен представител от 42-рото Народно събрание, г-жа Мария Кунина – Временно изпълняващ длъжността Областен управител на София област и г-н Емил Димитров - народен представител от 41-вото Народно събрание.
Инж. Богомил Георгиев изрази задоволството си от постигнатите резултати и изказа благодарността си към хората, които са помогнали за одобряването и реализирането на проектите. Той сподели, че за него изпълненият обект е поредната стъпка към изпълнение на поетите от него обещания към гражданите и заяви, че ще продължи да се бори заедно с екипа си за развитието на общината.
Г-н Светлин Танчев от своя страна поздрави етрополци за празника и  за изпълнения обект. Изказа възхищението си от природата и историята на Етрополе и изрази високата си оценка за постигнатите резултати в развитието на общината и в усвояването на средства от европейски фондове за същественото подобряване на нейната инфраструктурата. Увери присъстващите, че за получаването на одобрение и изпълнението на проекти са нужни много усилия и стриктно управление поради високите изисквания и контрол от страна на Европейския съюз.
Признание за положените усилия и постигнатите съществени резултати в развитието на общината бе връчването на почетна награда Национален приз „Златно евро” и диплом на Кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев от доцент д-р Ганчо Попов, председател на Управителния съвет на Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията” и главен редактор на списание „Фондове Програми Проекти”. 
На церемонията присъстваха още: гости на общината от побратимените градове Бела Паланка, Сърбия и Козарска Дубица, Република Сръбска, управителя на ВиК София – г-н Никола Нитов, областния координатор на ПП ГЕРБ – г-н Линко Лилов, г-н Радслав Стоянов – почетен гражданин на гр. Етрополе, представители на изпълнителите.
Официалното събитие завърши с вокални и танцови изпълнения на децата от НЧ „Тодор Пеев – 1871” с ръководители г-жа Калинка Пушкарова и г-жа Диляна Колева-Гоцева.
Текст: Анита Пешев – началник-отдел  "Проекти и програми" Община Етрополе