Председателят на Младежкото обединение на БСП в Ботевград Кристина Йотова изпрати отворено писмо до медиите, в което се казва:


Защо пиша това писмо, защото София не е България. В малките градове ситуацията е друга, драги протестиращи. Протестирали само интелигентните, младите, работещите. Аз също съм такава и именно поради тази причина не мога да отида на контра протест, защото съм на работа и никой там няма да ми плати надницата, за да си плащам обучението. Изтърпях да ме наричат „червен боклук” и какво ли още не, но не се притеснявам, защото в това писмо излагам факти, които никой не може да обори. Защо цели 4 години мълчахте? Защо мълчахте, когато ни пращаха да берем картофи, а родителите ни наричаха „лош материал”? Защо допуснахте икономиката ни да изпадне в този колапс? Всеки чака нещо от Европа, само че Европа може да ни помогне с финансиране и проекти, но искам да подчертая, че няма как да замести липсата на адекватна НАЦИОНАЛНА политика, на инвестиции, на добра образователна система, на укрепване връзката между образованието и бизнеса. Проблемът е много сериозен, ние се топим като нация. Младите семейства не желаят повече от едно дете, в много млади семейства само единият родител работи, а мизерията и фактът, че са „работещи бедни” ги изпраща на терминалите на летището. Това е проблем от национално значение. Затова е нужно работещо правителство СЕГА, защото тези хора са на ръба. Затова, ние, от БСП-Ботевград, се обявяваме в защита на кабинета, който трябва да работи и да облекчи живота на обикновените граждани.


Социалният пакет от мерки е факт за един месец работа на Парламента. Той засяга около 1 млн. български граждани, за които тези мерки са глътка въздух. 40 000 майки ще получат по-високо майчинство, равно на минималната заплата, както и 45 000 семейства, който ще получат повече пари за своите първокласници. Това бяха основни ангажименти, който ние поехме по време на кампанията в Общината. Спазихме обещанието си! Двеста и седемдесет хиляди ще получат енергийни помощи, и то с 15 лв. повече, а 428 000 са облекчени след отпадането на данък „колиба”. Токът от юли трябваше да поскъпне с до 40% , но Правителството успя да се справи с трудната задача - да поевтинее с до 5 %, което ще облекчи всички българи. Ако си спомняте високите сметки за ток доведоха до отчаяние хора, които се самозапалиха.


Тъй като сме млади хора, естествено най-много се вълнувахме от законопроектите за младежката безработица. 70 000 образовани младежи до 29 години, както и такива, които са трайно безработни, ще бъдат подпомогнати в намирането на работа, като държавата ще поеме осигуровките им за 18 месеца, а работодателят трябва да им осигури работа за още 12 месеца. Не знам дали ви е известно, но 22 000 граждани на страната никога не са учили. Тази статистика е плашеща. За тях се предвижда така нареченото чиракуване, тоест да се учат на занаят. Тази мярка се е прилагала и до сега, но изменението е, че вече ще могат да кандидатстват и малки фирми, което ще им помогне да се развиват, тъй като те са част от гръбнака на икономиката, който последните 4 години беше прекършен. И съм изключително щастлива, че проектозаконът  за стипендиантите най-после е факт! Фирма, която наема стипендиант или ученик, ще получи облекчение на корпоративния си данък в края на годината, чрез намаляване от облагаемата му основа. Тази практика успешно се прилага в редица европейски страни. Идеята е връзката между образованието и бизнеса да бъде максимално скъсена, тъй като в момента тя е тотално скъсана.


Има още много законопроекти, но заложих на по-горните, защото те бяха наши персонални обещания не само към всички български граждани, но и към ботевградчани. Някой би попитал: "А откъде пари за всичко това? Веднага ви казвам, че бюджет 2013  на Симеон Дянков няма да бъде актуализиран. Тези пари ги има налични, просто ще бъдат разпределени за тези приоритети. За майките парите ще дойдат от излишък в НОИ, тези за енергийните помощи и парите за първокласниците се намират в неразпределени пера в Министерството по труд и социална политика. Младежките дейности ще бъдат финансирани от Националния план за действие по заетостта. Тези мерки са били предлагани и в 41-то НС от народни представители на София област, но са били отхвърлени от ГЕРБ.


Ето защо подкрепям това Правителство! Не защото съм партийно обвързана, а защото народните представители са изпратени от нас там, за да могат, чрез политиката, която диктуват, да подобрят стандарта ни на живот или поне да го облекчат. Но докато това толкова омразно за Вас Правителство работи, и то в интерес на гражданите, бих попитала: "Защо опонентите от ГЕРБ – София област така доволно заявяват, че няма да отидат на работа?". Всъщност Вашите избиратели за това са ви избрали, за да работите за тях и да отстоявате правата и интересите им, а не да си почивате и да се изявявате по местната телевизия. И в отговор на това, че властта за Вас не е самоцел, искам да ви кажа, че точно обратното показвате с поведението си. Смятам, че мястото Ви беше в Парламента, когато се гласуваха всички тези социални мерки, които засягат цялото общество.


Без работещо Правителство в този момент държавата ще потъне. Трябва да се даде шанс на Правителството, да се даде шанс на България!


Ето това е моят протест! Искам Правителството да работи, за да не се налага на младите да си отиват от Родината, за да има безгрижно детство за българките деца, а за нашите родители - достойни старини!