Очаква се дефицит в болничната помощ и в лекарствата. Това заяви пред БНР новият директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова. По думите й сериозен е проблемът с лекарствата за онкоболните. „Там анализът ще бъде много подробен. Той няма да е само финансов, а и медицински, защото се оказва, че тези лекарства се използват без да има критерии. Няма критерии, няма регистър на онкоболните", категорична бе тя.


Тодорова увери, че се започва сериозен анализ на лекарствата, а анализът за финансовото състояние на НЗОК ще бъде готов до 15 дни. Успоредно с това, утре тя се зае да поиска много подробни анализи от всички директори на дирекции за движението на финансовите потоци по направление.


Шефът на НЗОК е обезпокоена, че оперативният резерв представлява 10% от бюджета на НЗОК. 
„Д-р Цеков завиши бюджета за лекарства с 17 млн. лв., но аз до момента не съм разбрала откъде са взети тези пари. От резерва ли или от друго място, така че трябва да видим дали този резерв е наличен. Прогнозата, която ще се очертае към края на годината при наличието на този резерв, ако го има, дали ще успее да покрие дефицита. Така че тук сътрудничеството с Министерството на финансите ще бъде много плътно", коментира Румяна Тодорова.


Тя отбеляза, че заявките за ваксините за бебета вече са разписани като един от първите ангажименти, които тя е поела след встъпване в длъжност. Разписани са още заявките за ваксините и протоколите за болните.


Междувременно министърът на здравеопазването Таня Андреева съобщи, че бюджетът за капиталови разходи е изчерпан
„Аз много се надявам след актуализацията на бюджета да има повече пари за здравеопазване, за да може да покрием част от нуждите на лечебните заведения", заяви тя.


По думите й е необходимо да се обмисли нов начин на финансиране в здравеопазването, за да може поне частично да се остойности лекарският труд.


От своя страна бившият министър на здравеопазванетоДесислава Атанасова добави, че не е съгласна с връщането на онколекарствата от НЗОК към МЗ. 
„Ако някой си позволи да върне лекарствата за лечение на онкологични заболявания отново в МЗ, отново да видим продължаването на онези търгове, при които неясно как, с какви цени и с какви договорки печелеха определени фирми, и всички пациенти с онкологични заболявания месеци наред оставаха без достъп до качествено лечение, тогава бяха и първите дела срещу България от пациенти с онкологични заболявания. Ако това се върне ще бъде пагубно", коментира тя.