От новия сезон Йордан Колев ще започне работа в школата на ЦСКА. За последно той бе в тази на Лукойл Академик, но в последната година не се занимаваше с нито един клуб. Той обаче помагаше на Любо Минчев с младежкия национален отбор, като е и в щаба му за Европейското първенство. BGbasket.com говори с Колев, който разказа как се е стигнало до това да работи за ЦСКА и какви ще са неговите цели:


"Роберт Гергов ме потърси. Беше разбрал, че съм без договор и свободен и ми се обади, като ме помоли да не избързвам да не приемам никакви други предложения, докато не чуя тяхното. Изслушах ги и приех. Не ми беше много трудно да го направя и да се съглася да работя.


Това, което те имаха като идея е за деца, които преди това са работили с Христо Ценов в школата на Лукойл Академик и след прехвърлянето й в Правец дефакто през последната години са разпръснати по други отбори. Общо взето те ще съставляват гръбнака на този отбор, с който ще започна работа. Това идва да покаже, че Христо Ценов е работил доста добре с тези деца и в тях е останало някакво уважение към него и сега, след като са разбрали за този вариант са се обадили и са откликнали, което значи, че те хранят симпатии и добри чувства към Христо. На срещата с техните родители им беше казано, че аз ще бъда треньора, а сега след завършването на сезона, те тренират с Ценов.


Видях се с момчетата, които са 8 на брой, плюс едно девето, което е контузено. Надявам се да са готови и да се получи отбор, който да бъде в добър вид за работа. Първите ми впечатления са, че се стараха доста, но за съжаление повечето от тях през сезона не са имали сериозна тренировъчна дейност, а да не говорим за състезателна и е явно, че са изостанали. Това все пак ще е някакво начало. Ясно е, че всяко начало е трудно, всяко начало е някакво предизвикателство и ще възникнат някакви проблеми в процеса на работа. Казали сме на ръководството, в лицето на Роберт Гергов, че важното е да положим основа. За резултати и реално произвеждане на състезатели можем да говорим след година и половина - две, като мине някакъв период, в който те се готвят според изискванията и ще може да се оцени реално техният потенциал. Ще търсим и други състезатели за привличане, включително и високо ръстови.


Не мога да бъда скромен и да не кажа, че съм имал голям късмет и големи възможности досега първо като състезател да работя с най-добрите треньори в България, а след това и аз самият като треньор имах възможността, късмета, шанса и щастието да се уча от много добри специалисти. Мога да кажа, че имам доста знания и доста опит натрупан през годините и една от задачите на треньорите, да не кажа основна наравно с това да възпитаваме децата и да им даваме добро баскетболно образования, тези знания, които по един или друг начин сме успели да придобием, да можем да ги предаваме на други колеги. За съжаление в България много малко хора искат да се захващат с треньорство поради фактът, че не е толкова добре платена тази работа и няма много голяма перспектива в нея. Аз ще бъда щастлив ако на някой колега, освен на Христо Ценов, тъй като доколкото зная с мен ще работи още един треньор, който сам е изявил желание да дойде и да се учи. Ще се радвам ако мога да бъда полезен и ако мога да предам нещо като знания и опит на някой друг колега.


В случая моето място не е толкова важно, колкото е важно мястото на ЦСКА. Това, че клубът отново се завърна на баскетболния терен е най-важното. Аз желая на ЦСКА най-вече да се развива като клуб, да върви напред и да успее в амбициозните проекти, които ръководството има. Аз лично ще дам всичките си сили, всичките си знания и опит, за да мога да бъда полезен в цялата система на работа. Досега в работата си като треньор винаги съм давал всичко от себе си, а какво ще се получи зависи освен от добрите намерения на мен и на ръководството, до голяма степен и от материала, който ще попадне до мен и до колко ще можем да го моделирами е развием и до колко този проект ЦСКА намери нужното финансово покритие. Едни добри намерения без финансово покритие рано или късно могат да доведат до някакви проблеми. Относно работа и влагане на усилия от моя страна ще го има, така че за мен всичко зависи от това до колко нещата в по-дългосрочен план ще бъдат добри за ЦСКА. Аз гледам първите два-три месеца как ще се сработим с децата, как ще ме приемат и т.н., а след това вече ще мога по-ясно и по-точно да мисля за следващите цели."