Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Промените бяха гласувани с подкрепата на всички парламентарни групи. Председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова заяви, че за 71 000 млади хора се създават облекчения за намиране на първо работно място.
Промените целят да стимулират работодателите да наемат млади хора на работа, които влизат за първи път на трудовия пазар. Държавата ще стимулира работодателите чрез заплащане за определен период от време - от 6 до 18 месеца на част от осигурителните вноски за сметка на работодателя срещу задължението за продължаване на трудовия договор на работника за още една година. Средствата, които следва да бъдат предоставени на работодателя, ще бъдат в размер на 30 на сто от дължимите осигуровки за сметка на работодателя за първите шест месеца; 50 на сто за следващите 6 месеца и 75 на сто за последните 6 месеца. С промените се осигурява и по-широк достъп на работодателите до участие в мерки за насърчаване на заетостта.
В момент на конфронтация намерихме една тема, която може да ни обедини и с която заедно всички можем да направим нещо добро за младите хора на България, каза Корнелия Нинова.