На днешната извънредна сесия Общинският съвет отмени четири свои решения, върнати от областния управител Емил Иванов за преразглеждане. Едното от тях е за продажба на пет общински обекта – апартамент в ЖК „Север” и поземлени имоти, намиращи се след комплекс „Панорама” в ЖК „Васил Левски”. Причината за неговата отмяна е, че Общинският съвет е гласувал цената и начина на продажба веднага след предхождащото решение за включване на въпросните имоти в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост. В случая това е трябвало да стане след изтичане на законовия 14 дневен срок от влизане в сила на първото решение.


Мотивите за отмяна на другите три решения - удължаване срока на договор с банка „Пиреос” за ползване на общинска собственост от 14.6 кв.м /рампа за инвалиди/, удължаване на срока на договор за наем на преместваем търговски обект, разположен на кръстовището на бул.”Трети март” и ул.”Стефан Караджа”/, продажба на 10 000 куб.м. земни маси при цена 6 лв. на куб.м на фирмата, която изгражда пречиствателната станция за отпадни води – бяха, че е трябвало да се организират търгове от страна на общината. От общинската администрация разясниха, че според „ново тълкувание на закона” срокът на договор за ползване на общинска собственост под наем може да бъде удължен без търг, но само веднъж. За всяко последващо удължаване законът предвижда откриване за процедура за провеждане на търг.    
  


Съветникът Иван Гавалюгов се поинтересува защо към докладните не са приложени копия от заповедите на областния управител, за да може общинските съветници да се запознаят обстойно с основанията за връщане на решенията. Той попита още каква е процедурата за изготвяне на докладна до ОбС. „Тази докладна минава минимум през двама юристи – на Общината и на Общинския съвет, и чак тогава се подлага на гласуване. Въпреки че минава през тази процедура, доста често общински съветници задават абсолютно резонни въпроси, основавайки се на закона. Виждаме, че всъщност се оказваме прави, каза Иван Гавалюгов. – Апелирам към юристите на общинската администрация и юриста на ОбС достатъчно сериозни и обстойно да оглеждат законосъобразността на докладните, за да не изпадаме в неудобни и смешни ситуации. Практика е в ОбС – Ботевград да гласуваме включването на даден обект в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост и веднага след това, без да изчакаме законовия срок – утвърждаваме цената и начина за неговата продажба”, допълни съветникът.


„Това дали сме приложили писмо на областния управител, или на която и да е друга институция, няма никаква стойност в случая. Защото, след като решението е върнато, то трябва или да се отмени от ОбС, или да отидем на арбитражен съд. Като вносител на тази докладна преценявам, че не е необходимо общината да харчи пари по съдилища. Що се отнася до това дали сме нарушили законите – ние не сме в нарушение. Бих казал, че не сме нарушили и процедурата. Ние имаме такива поне 20 решения преди това, но не са връщани. Например през последните няколко месеца може, по повод на някое дело на друга община по подобен случай, да е излязло ново тълкуване на закона, с което юристите се съобразяват”, отговори кметът Георги Георгиев. Той каза, че няма основание да обвинява служителите на общинската администрация, които са подготвили докладните, но все пак приема критиката на Гавалюгов. „Съжалявам, че на заседанието не присъства юриста на ОбС, но тук вече председателят трябва да вземе отношение. Когато една докладна се внася в ОбС, юристът трябва да я прегледа така, че да няма пропуски”, допълни градоначалникът.    


Веднага след първото извънредно заседание на ОбС се проведе второ, също извънредно, на което съветниците подкрепиха предложението на общинското ръководство за ползване на временен заем в размер на 183 000 лева от бюджетната сметка на общината. Парите ще бъдат използвани за покриване на окончателните разходи по проект „Дефилир на духовата музика”. В тази връзка Георги Георгиев поясни, че според изискване първоначално сумата се осигурява от общината, а след това тя ще бъде възстановена по договора за безвъзмездна финансова помощ, осигурена по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 год.