След 13 март в продължение на трите месеца - извънредно положение, в края на юни нивото на безработицата в региона достигна 9.3%, което е изключителен ръст. Големите работодатели намалиха обема на работа и започнаха да освобождават работници. Сред тях имаше и такива, които напуснаха по собствено желание. Тъй като най-големите фирми работят предимно за износ, това се отрази и на транспортния бизнес в региона. След юли нещата започнаха да се нормализират и така в края на септември отчетохме ниво на безработицата от 6.7%, което се доближава до нивото преди пандемията. Това се дължи на раздвижването на пазара, на отварянето на границите, но не мога да не изтъкна и работата на дирекция "Бюро по труда", както и на отдела "Посреднически услуги". Това казва директорът на Бюро по труда – Ботевград - Боряна Рускова, в интервю за новия брой на Ботевградски вести плюс. 


Над 80 фирми от региона са кандидатствали по първия етап на антикризисната мярка "60 на 40". Те са получили финансиране за 17 500 работници, съобщава още директорът на Бюрото по труда. По нейни думи “това е изключително голяма помощ от държавата, без която безработицата в региона щеше да достигне 15 на сто“.


По втория етап на мярката ”60 на 40" са подкрепени 7 600 – 7 700 работни места, близо 50 на сто по-малко от предходното тримесечие. Според г-жа Рускова това означава, че оборотите на фирмите се вдигнали и те не могат да кандидатстват, тъй като изискването е да докажат 20% спад на оборотите.


В отговор на въпроса какви антикризисни мерки действат в момента, директорът на Бюрото по труда разяснява: “Освен мярката "60 на 40", по която отново може да се кандидатства, работодателите имат възможност да подадат заявления и за подкрепа и по още две мерки. Едната е за ресторантьори, хотелиери и други туристически услуги. Втората мярка е "Заетост за теб". По нея работодатели от всички сектори могат да наемат безработни лица, като от държавата получават субсидия за три месеца. Очакваме обаче тази мярка да бъде разширена за 6 месеца.“.


По време на трудовата борса, проведена на 27 октомври, бяха обявени 180 работни места. Търсят се предимно работници на оперативно ниво със средно образование, съобщава още Боряна Рускова. “Имаше и работодатели, като Елаците и Сименс, например, които не можаха да присъстват заради противопандемичните мерки, но също търсят работници“, посочва тя. 


По думи на директора на Бюрото по труда, ИМИ и Сенсата са успели да върнат почти 90% от работниците, които са освободили заради кризата. В момента продължават да търсят работна ръка, и то предимно от региона на Ботевград и околните селища. 


Друг голям работодател - фирма "Граммер" в Трудовец, също търсят работници. “Доколкото имаме информация ще разширяват производството си с каучуков участък“, съобщава Боряна Рускова в край на интервюто.