В новия брой на в. „Ботевградски вести плюс е публикувано писмо на Цветозара Златанова от Ботевград. От 15 години тя живее във Франция, където е омъжена. Има дъщеря Таня, която всяко лято води в България.
Цветозара има двойно гражданство, но никога не е преставала да бъде съпричастна към родния си град. „Имам имот тук, плащам данъци като всички останали, такса смет също, макар че ползвам къщата един месец в годината. Като данъкоплатец и гражданин има права. А животът ми в Франция ме научи да ги отстоявам, да казвам мнението и да изисквам то да бъде чуто”, казва Цветозара Златанова пред местното издание. Ето и съдържанието на нейното писмо:


Само седмица откакто съм в Ботевград и с ужас наблюдавам ежедневното безумно каране на безотговорни и безскрупулни шофьори по улица „Божко Божилов”. Многократно през денонощието животът на деца и възрастни в квартала е застрашен от преминаващи с бясна скорост коли. Едва ли улицата е писта за излитащи самолети или рали-участък!?!
Ботевград е европейски град, такива са стремежите и на управата, и на гражданите. Но навсякъде в Европа подобно нарушаване на закона се санкционира строго: глоба, а дори и затвор. Във Франция например решението на този проблем е решено с поставянето на локален радар, а там, където е невъзможно – полицейски постоянен контрол. Глобите на нарушителите отиват за благоустройство на градовете.
Питам къде са контролните органи в нашия град? Обръщам се и към обществеността с призив за гражданска и родителска отговорност спрямо престъпното поведение не само на тази улица, но и в целия град!
Уважаеми г-н кмете и г-да общински съветници, надявам се този въпрос да бъде разгледан още на следващата общинска сесия. Изисквам като гражданин и данъкоплатец правата ми да бъдат защитени и може би да бъде пожален нечий невинен човешки живот.
Позволявам си да напомня, дами и господа, че тогата на властта осигурява не само сладки привилегии, но и налага неотменими регалиантски задължения, едно от които е защита на живота и сигурността на населението.
С уважение към длъжността, която заемате, се надявам да погледнете на това искане с необходимия професионализъм и европейско мислене.