„Някой се опитва да въвлече и използва кметовете на общините в Софийска област, като претекст или аргумент за извършване на структурни промени в Центъра за спешна медицинска помощ, която е функция на Министерството на здравеопазването“ – това каза кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов, помолен да коментира протестът в Спешна помощ по повод разделянето й на две - София-град и София-област.


На 16 юни 2021 г. в общинската администрация е получено писмо от управителя на Софийска област – Радослав Стойчев, с което се искало съгласието от общинските кметове за разделянето на областната спешна помощ от софийската. „В качеството ми на Областен управител на Софийска област, като орган, чиято основна функция е отстояването на регионалните интереси при определянето на националните политики и приоритети, и воден от идеята за осигуряване на по-качествено здравеопазване за жителите и гостите на Софийска област, се обръщам към Вас с молба да изразите становище относно статута на ЦСМП – София, а именно – подкрепяте ли центъра да продължи да функционира, както досега, или да се направят предложения до Министерството на здравеопазването относно разделянето му на два центъра за спешна медицинска помощ, както беше допреди няколко години – ЦСМП – Софийска област и ЦСМП – София град“ – се казва в писмото на областния управител.


Срокът за отговор от кметовете е бил в рамките на работния ден – 16 юни (сряда).


„Аз се усещам леко подведен. Разбира се, че всички искаме услугите в спешните центрове да се подобрят. Няма кмет, който не желае това за неговата община. На така зададения въпрос в писмото ние отговорихме положително“ – обясни кметът Иван Гавалюгов. През следващата седмица той ще поиска среща с екипа на Центъра за спешна помощ в Ботевград. 


Какво каза още кметът Гавалюгов, може да проследите във видеото към текста.