Националният отбор на България изигра много силна последна четвърт като домакин на Швейцария и натрупа стабилен аванс от 21 точки в първия мач от полуфинала на квалификацията за Евробаскет 2015. Тимът ни показа колективна игра и характер във важните моменти и след силна последна част спечели с 92:71. Ответната среща е в Швейцария на 25-и август.
 
Александър Янев се включи много силно в ключовите минути на последната част и вкара най-много точки за победителите – 13. Трима баскетболисти завършиха с по 12 точки – Калоян Иванов, Николай Върбанов и Веселин Веселинов, а с 11 и 9 асистенции се включи Бранко Миркович. За Швейцария с по 18 точки завършиха Душан Младжан и Клинт Капела.


 Националите започнаха мача доста силно и инициативата беше в техните ръце през цялата първа част. Те организираха добри атаки с добра успеваемост от далечно разстояние и комбинативна игра. Най-голямата разлика бе в самия край на първите 10 минути при 25-17. Още в началото на втория период разликата стана двуцифрена и се запази след нови силни минути на отбора ни за 43-30. Внезапен срив в края на полувремето обаче доведоха до серия от 11-1 на швейцарците и така те се приближиха само на 3 точки при 41:44.

Националите ни продължиха объркано и след почивката, което доведе до изравняване на резултата за първи път в мача при 49:49, а след това гостите поведоха в резултата. Националите ни се върнаха към добрата игра от първото полувреме в самия край на частта и успяха да поведат със 7 точки при 68-61, оставяйки си шанс да я увеличат през последната десетка. Много силна защита на България в началото на последната част веднага промени статуквото и след серия от 6:0 разликата стана 14 точки. Страхотната защита на българите продължи и това увеличи серията на тима на 15:2, за да поведе с цели 20 точки при 83:63. Националите ни опазиха преднината си до края и изведоха мача до победата.

Отборът ни показа силна игра в нападение, завършвайки с 26 асистенции и само 12 грешки.


В първата среща от другия полуфинал Беларус победи Естония със 76-70.


Реваншите са на 25 август.