Два са вариантите за новия шести поред сезон в ЕВРОХОЛД Балканска лига. При единия от тях състезанието ще бъде с десет отбора, а при другия те ще бъдат девет.
Първата опция включва десет отбора разделени в две групи:
група А - Галил Гилбоа (Израел), Балкан, Теодо Тиват (Черна гора), Сигал Прищина (Косово) и А5
група В - Левски, Крайова (Румъния), Морнар Бар (Черна гора), Печ (Косово) и Кожув (Македония)
Ръководството на турнира следва идеите си за разделянето на отборите в двете групи. Двата финалиста от последния сезон са разделени, а в различни групи са и отборите от едната държава. Също така във всяка група има по два нови отбора, които се включват през този сезон. С десет тима системата ще остане същата като миналото издание - две групи, Топ 6, последна четворка и Файнъл 4. В този случай ще има общо 68 мача - 64 в групите и 4 по време на Файнъл 4.
До първите дни на септември ще бъде ясен кой ще бъде отбор А5. Все пак ако лигата не е доволна от нивото на този отбор то надпреварата ще започне с девет тима.
В случай на турнир с девет отбора системата ще бъде различна. Ще се премина към лига с редовен сезон, в който отборите ще играят помежду си по два пъти. Това значи, че в първия етап всеки ще има по 18 срещи, след което първият и вторият в класирането ще продължат към Файнъл 4. Отборите заели местата между 3-о и 6-о ще играят четвъртфинал и победителите от двете двойки ще попълнят участниците на финалния турнир. При тази система ще има общо 80 срещи - 72 в редовния сезон, четири на четвъртфиналите и четири по време на Файнъл 4.
Със система от девет отбора всеки един ще има шанс и ще се бори за мястото си до последния кръг, което ще направи състезанието по-интересно. Разбира се в този случай разходите на лигата ще станат по-високи, тъй като ще има един допълнителен полет до Израел, а и мачовете са с 12 в повече, като е известно, че лигата покрива и съдийските такси. Все пак турнирът ще бъде също толкова интересен също и с десет отбора, а в този случай ЕВРОХОЛД Балканска лига ще бъде третата надпревара в Европа, която гарантира между 14 и 20 международни срещи на отборите след Евролигата и Адриатическата лига.
Знаейки бюджетите на отборите ръководството на ЕВРОХОЛД Балканска лига е сигурно, че нивото на мачовете ще бъде много добро, тъй като почти няма разлика между отборите, а състезанието ще бъде много конкурентно и силно. Лигата е готова с програмата и за двата варианта - с 9 или 10 отбора, но тя ще бъде публикувана в началото на септември, когато ще бъде взето и крайното решение.
Който и вариант да бъде избран за предстоящия сезон в ЕВРОХОЛД Балканска лига, то е сигурно, че надпреварата ще бъде открита с българско участие. Сезонът ще започне с мач на 17 октомври, когато в Румъния местният Крайова ще посрещне Левски. Файнъл 4 на турнира пък ще се състои между 25 и 27 април догодина.
Ръководството на лигата и това на Балкан ще имат среща помежду си, на която ще обсъждат възможността първата домакинска среща на тима да е в третата седмица на месец ноември, за да може тя да се играе в новата зала в Ботевград, която се строи в момента.
Ежегодната среща с представители на клубовете ще се състои на 23 и 24 септември в София.