Ако парламентът продължи да съществува, е възможно някои действащи депутати, при които достойнството вземе връх над страха, да направят своя избор и да се присъединят към нас, каза Мирослав Найденов


Учредителната декларация на новата партия БАСТА бе приета в хотел "Еверест" в Етрополе.
Присъстваха над 100 души, а сред тези, които седяха на масата освен Емил Димитров и Мирослав Найденов, бяха Иван Петров, Павел Димитров, както и Костадин Хаджигаев.
Ние имаме разговори, включително и с действащи депутати от ГЕРБ и те сами се обаждат, каза бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Той обаче призова журналистите за разбиране и да не искат в момента техните имена, защото "за съжаление там все още витае страхът".
"И всяко тяхно действие си е тяхно лично решение. Ние точно затова казваме, че сме различни, защото всеки решава за себе си. Никой от нас не е агитирал някой: Ела, да го убеждава и т. н. Не е ли убеден сам, че трябва да дойде просто няма място. така че очаквайте техните самостоятелни решения", каза Димитров. Той посочи, че не вярва и някой от тях да дойде на 22 септември, когато ще бъде учредителното събрание на партията.
Мирослав Найденов обясни, че тези депутати "за да отидат някъде, ние трябва да имаме учредена партия". Той призова да се изчака учредителният конгрес. Бившият земеделски министър каза още и че
по всяка вероятност ще има действащи депутати.
"Разбира се, с голямото "ако", ако парламентът продължи съществува, защото натискът на улицата е голям и не се знае каква ще бъде политическата реалност. Каквото и да говорят партиите, макар че някои смятат, че ГЕРБ иска предсрочни избори, или иска избори наесен, то всяка от четирите партии в момента в парламента няма интерес от избори и искат по някакъв начин да запазят статуквото си", заяви Найденов.
Той каза, че ако парламентът продължи да съществува, е възможно "някои от действащите депутати, при които достойнството вземе връх над страха да направят своя избор и да се присъединят към нас". "Това ще означава автоматично едно – промяна на статуквото. Статуквото тогава няма да е същото в парламента. Но разбира се, достойнството е лично качество на всеки от тях.
В разговори и не само сега и в месеците и в годините назад не малка част от хората, които са в парламента са изразявали различно от това мнение, което в момента официално им се налага да говорят, но както се казва, да сме живи и здрави да видим какво ще се случи", каза Найденов.
Павел Димитров разкри, че като бивш член на изпълнителната комисия на ГЕРБ бил в кухнята на партията. "И съм бил свидетел, а понякога и участник във всички ония негативи, мога дори смело да ги нарека и уродливи практики в политиката. Нещо, което в крайна сметка ме доведе до това не само да се разочаровам, а и нещо по – силно", каза той.
Димитров посочи, че целите, които си поставят, са да бъдат алтернатива на всичко пошло в политиката. Той посочи, че от присъстващите днес повече от половината са бивши членове на ГЕРБ, но има и хора, които не са от ГЕРБ, а те са отворени към всички, които приемат идеите им и програмата им. Димитров разкри, че в проектоустава, който подготвят, има разписано
двукамерно ръководство,
като организационната и изпълнителната дейност ще се извършва от управителен съвет, в който ще влизат само млади хора – нови лица, които не са опетнени и те ще ръководят тази партия колективно. Ще има секретар, който умишлено не са кръстили председател, за да не се каже, че председател е лидерът. Освен това ще има и съвет на ветераните, в които ще влизат хора, които имат опит, но ще имат и ограничени права. Той посочи, че хората на масата от контактната група нямат никакви лични амбиции.
Костадин Хаджигаев пък, който е и бивш областен управител на Благоевград и бивш областен координатор на ГЕРБ, поиска да каже каква е разликата. "Разликата ще е такава, че този път няма да се решават нещата еднолично и ще се чуе гласът на хората", каза той.
Преди да бъде приета декларацията, Емил Димитров обясни как са стигнали до тук и каза, че ГЕРБ е била една добра идея, всички са тръгнали заедно и са работили за това. "Добрата идея се опорочи от лоши практики", заяви той. "Но така или иначе инакомислещите и не само там, а във всички досегашни партии, т.е тези, които имат собствено мнение и го изразяват, винаги са недолюбвани и винаги системата намира начин да ги очерни и да ги изолира от взимането на решения и процесите, които текат. Точно затова тези, които имаме собствено мнение сега сме се събрали с идеята, че ще направим нещо, в което ще се чува гласът на всички и няма да се взимат еднолични решения, които после да се отчитат като грешки", каза той.
Димитров посочи, че ако се промени Избирателния кодекс, така че изборите са мажоритарни, те ще участват с мажоритарни кандидати, а в самата декларация пише, че се обединяват в партия БАСТА. Целта е "да излезем от апатията, обзела по–голяма част от българското общество, да заменим страха с достойнство и заедно да намерим алтернатива на тоталитаризма, съпътствал ни през целия демократичен преход", добави той.
Източник: БГНЕС