На свое редовно заседание днес Управителният съвет на БФБаскетбол прие Наредбите за 72-рото Държавно първенство за мъже Национална баскетболна лига, както и правилниците за провеждане на шампионатите при подрастващите и А групите при мъжете и жените.


В наредбата на НБЛ бяха утвърдени някои промени, както следва:


През сезона в НБЛ мъже ще се играе с еднакви баскетболни топки марка „Спалдинг”, модел TF-1000”, докато в А-група и подрастващи могат да избират от всички лицензирани от ФИБА марки.


Решено бе Назначенията на съдиите и дежурните представители, които администрират срещите от НБЛ се определят от Съдийската комисия към БФБ с участието на Главния Мениджър на НБЛ”. Съдийските такси през редовния сезон ще бъдат поети от НБЛ.


Решено бе Главният мениджър на НБЛ да представлява НБЛ и да отговаря за финансирането, маркетинга и популяризирането на НБЛ. Във всеки клуб ще има и лице, отговорно за маркетинга и комуникацията във връзка с официалната интернет страница на НБЛ.


В системата на Държавните първенства на А група за мъже и жени за сезон 2013/2014 като се добави в система на провеждане и календар трети кръг разменено гостуване само за първите четири отбори за А група мъже.


УС обсъди и прие и наредбите за първенствата при подрастващите. От този сезон – в първенствата за юноши и девойки ще участват три набора, а не както досега – два. Така догодина в шампионатите ще имат право да играят родените през 1997, 1996 и 1995г. Промяната се прави, за да се даде възможност на всички ученици да играят в юношеските и девическите отбори.


Променени бяха регионалните координатори в три зони. Става дума за Зона Родопи – Тодор Кирилов, Зона Рила – Владимир Велинов, Регионална група – Витоша – Марио Андреев. Финалите при подрастващи ще се провеждат с осем отбора. Във финалния турнир за девойки, юноши, кадети, кадетки, момчета и момичета участват 8 /осем/ отбора, разпределени в две групи по 4 /четири/ отбора, определени чрез дирижиран жребий в офиса на БФБаскетбол, след приключване на зоналните първенства, като реда на тегленето на жребия е в зависимост от класирането на отборите в зоналните турнири и “А”групите. За всички тези възрасти ще се проведе и “Б” Финален турнир с участието до 8 /осем/ и минимум 5/пет/ отбора според класирането им в зоналните турнири и предварително подадени заявки/преди зоналните турнири/.


УС прие за член на БФБ  БК „Евроспорт” с председател Кирил Благоев. По точка Разни от дневния ред УС подкрепи предложението на БАСУ всички картотекирани в БФБаскетбол състезатели за подрастващи да имат право да участват в Ученическите игри.