От вчера бе възобновена работа по изграждането на центъра за деца, лишени от родителски грижи, който се намира в ЖК „Васил Левски”. Строителният екип на фирма „Барези” е поел ангажиментите си по довършване на обекта. „В рамките на четири-пет месеца домът трябва да бъде напълно завършен, но това зависи от метеорологичните условия и постъпленията на финансови средства по проекта, каза пред наш репортер управителят на фирмата Тихомир Нинов. –Всеки момент ще бъдат възобновени и строителните работи по изграждане на другия център – в ЖК „Север”, допълни той. Тихомир Нинов каза още, че и в двата обекта е осигурена охрана. Преди повече от месец бе извършена кражба на кабели от ел.инсталацията на строящия се дом в ЖК "Север". По това време изпълнението на проекта бе замразено.  


Кметът Георги Георгиев потвърди информацията. „Действително работата по изграждане на двата центъра за деца, лишени от родителски грижи е възобновена. Миналата седмица получихме средства, необходими за реализацията на проекта. Това стана след много писма от страна на общинското ръководство до управляващия орган на програмата – Главна дирекция „Програмиране и регионално развитие”. Новото ръководство на дирекцията явно е преценило, че санкцията, наложена на общината, е неоснователна. Разпоредено е глобата да не е 25 на сто от стойността на проекта, а 5 на сто”, обясни градоначалникът. Той обаче е категоричен, че общината няма да преустанови делото срещу Министерството на регионалното развитие. „Ние не сме допуснали нарушения по проекта. Затова ще продължим да оспорваме санкцията в съда, до отпадане и на тези пет процента”, добави Георги Георгиев.


Припомняме: Центровете за деца, лишени от родителски грижи, се изграждат по проект „Ние сме част от вас” на програма „Регионално развитие 2007 – 2013 година”. Бенефициент по проекта е община Ботевград. Той е със срок на реализация 24 месеца. По него общината е осигурила безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 505 005, 60 лв. за изграждане и на двата центъра, които ще бъдат съобразени с всички изисквания по отношение на техническа, здравна, социална и транспортна инфраструктура. Те ще гарантират правото на деца, лишени от родителска грижа, на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности.
Организирането на живота и услугите в центровете ще бъде насочено към създаване на условия и нагласи на децата за равноправното им участие в живота на местната общност.
Проектът „Ние сме част от вас” ще обхване 28 деца, разпределени в двата центъра. За тях ще се грижат 25 специалисти.


Обществената поръчка за изграждане на центъра в ЖК „Васил Левски” спечели фирма „Барези”, а в ЖК „Север” – „Европа 7”. Официалната церемония по полагане на първа копка в основите на двата обекта се състоя 27 юли 2012 год. На 7 декември същата година изграждането на центровете бе преустановено на етап „груб строеж”. Причината – Министерството на регионалното развитие наложи санкция на общината. Така и не стана ясна причината за наказанието. По думи на кмета Георгиев пред ОбС, мотивът за санкцията е, че „по тази начин ще се компенсират евентуални бъдещи щети, нанесени на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2008 год”, по която се финансира проектът. „Не сме допуснали преразход на средства. Всичко е изпълнено, съгласно количествено-стойностните сметки. Затова не вярвам, че може да има анонимен сигнал за нарушение, както твърдят от МРРБ”, каза градоначалникът по време на една от предишните сесии на ОбС. Тогава той обясни, че финансирането е започнало миналата година на 16 юли, като за целта общината е получила авансово 504 000 лева. До 7 декември същата година в строителството на центровете са вложени общо 664 000 лева, с 160 000 лева повече от преведените средства. Преди това - на 19-ти септември, общината е поискала междинно плащане, но не го е получила. По тази причина, на 7 декември кметът разпорежда да спре работата по изграждане на центровете.


Каква всъщност е причината за санкциониране на общината, не се разбра и от отговора на запитването, което преди време оправихме към управляващия орган /УО/ на Програма „Регионално развитие”. Оттам определиха ката „неоснователно” спирането на строително-монтажните дейности. „Подобно сериозно нарушение е достатъчно основание за регистриране на нов сигнал за нередност и иницииране на нова процедура по налагане на финансова корекция. Още повече, че би се породил риск за цялостно неизпълнение на проекта”, се посочваше още в отговора на Снежина Славчева, която изпълняваше длъжността главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” и ръководител УО на ОПРР.