Не е ясно каква ще бъде съдбата на двата центъра – в ЖК „Васил Левски” и на улица „Преслав” в Ботевград, които трябваше да приютят деца, лишени от родителски грижи. Те вече са построени, но всичко спира до тук. Причината е, че на общината е наложена глоба от 290 000 лева от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Мотивът за санкцията е, че „по този начин ще се компенсират евентуални бъдещи щети, нанесени на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 година”, по която се финансира проект „Ние сме част от вас” за изграждане на обектите. Това съобщи кметът Георги Георгиев на днешното заседание на ОбС. Според него нарушения не са допуснати. „Не сме допуснали преразход на средства. Всичко е изпълнено, съгласно количествено-стойностните сметки. Затова не вярвам, че може да има анонимен сигнал за нарушение, както твърдят от МРРБ”, каза градоначълникът. Той обясни, че финансирането е започнало миналата година на 16 юли, като за целта общината е получила авансово 504 000 лева. До 7 декември същата година в строителството на центровете са вложени общо 664 000 лева, с 160 000 лева повече от преведените средства. Преди това - на 19-ти септември, общината е поискала междинно плащане, но не го е получила. По тази причина на 7 декември кметът е разпоредил да спре работата по изграждане на центровете. Общината вече се е разплатила с едната фирма, а на другата дължи около 70 000 лева. От страна на общината е заведено дело срещу налагане на санкцията. „Какво всъщност ще бъде предназначението на построените обекти, ще стане ясно след решението на съда”, каза Георги Георгиев..
Да припомним, че обществените поръчки за изграждане на двата центъра бяха спечелени от фирмите „Барези 1” и „Европа 7 ”. На 27 юли 2012 година се състоя церемонията по полагане на първите копки. 


Въпреки че на този етап проектът за центровете е спрян, дейността им е залегнала в годишния план за развитие на социалните услуги в Община Ботевград, който бе приет на заседанието на ОбС днес. За посочения периода са планирани и други дейности - интегриране на деца с увреждания в детските градини и училищата, подпомагане на родители чрез плащане на 50 на сто от таксите за децата, предоставяне на еднократни помощи при раждане на майките от Общината, сформиране на мобилни групи за проверка на училищната посещаемост, предоставяне възможност на децата, лишени от родителски грижи, да израснат в семейна среда, осигуряване на грижи в семейна среда на самотни възрастни хора, осигуряване и доставка на храна до самотноживеещи възрастни хора и други.