Публикуваме позицията и аргументите на четиримата общински съветници, които на вчерашната сесия на ОбС Ботевград не подкрепиха внесените от кмета Георгиев докладни за отпускане на допълнителни до 470 хил. лв за изграждане на вертикална планировка и съоръжения около новата спортна зала:


 


"На вчерашната извънредна сесия на Общински съвет Ботевград бяха внесени за гласуване две докладни за отпускане на средства от собствени приходи на Общината в общ размер до 470 хил. лв за изграждане на фонтан, осветление, озеленяване и част от вертикална планировка пред новостроящата се спортна зала. От направеното от кмета Георгиев уточнение стана ясно, че сключения между Община Ботевград и фирмата изпълнител договор, на стойност 7 020 000 лв., включва извършването само на дейности по част от проекта, свързани с изграждането на самата многофункционалната спортна зала, без да включва вертикалната планировка и другите външни съоръжения по проекта, като фонтан и осветление, а както стана ясно и задължителната допълнителна тренировъчна зала.


Категорично подкрепяме успешното завършване на този обект, като се надяваме, че проектирането, строителствтото и вложените материали и оборудване в това съоръжение отговарят на всички изисквания и покриват всички европейски стандарти за качество, безопасност и енергийна ефективност. В подкрепа на тези наши намерения сме гласували положително всички предходни докладни, свързани с различни процедури и отпускане на средства за изграждането на спортната зала. Не можем да подкрепим обаче начина, по който се планират и предлагат за гласуване тези допълнителни средства. Нито в приетия бюджет на Община Ботевград за 2013 г., нито в направената през месец юли негова корекция се предвижда осигуряването и изразходването на тези близо половин милион лева. Парадокс е, че в  бюджета на общината е предвидено финансиране за изграждането на спортната зала, но не и средствата за изграждане на достъпа до нея – вертикалната планировка и съпътстващата техническа инфраструктура. В същото време общинското ръководство заявява намерение и готовност да открие обекта, съответно да го пусне в експлоатация, на предстоящия празник на града – 29 ноември 2013 година. Всичко това създава усещането за лошо планиране, липса на последователност и дори хаотичност в действията на общинската администрация.


Дори и с тези забележки бихме подкрепили докладните, ако те не ни бяха предоставени буквално в последния момент, без възможност обстойно да се запознаем с тях и да направим необходимата подготовка. В тези две докладни се касае за даване съгласието за отпускане на близо половин милион лева собствени средства на Община Ботевград, сума равняваща се на близо 10 % от собствените годишни приходи, а от нас се очаква да я подкрепим едва ли не „на доверие“. Няма как „на доверие“ да гласуваме такива сериозни средства, за които липсва достатъчно ясна и подробна финансова обосновка, липсва количествено-стойностна сметка, не е приложена скица или друга извадка от одобрения технически проект, по който ще се извършват допълнителните строителни дейности. Не можем да подкрепим изразходването на до 320 000 лв. за изграждането на вертикална планировка, и то само частична, при положение че дори по направените по време на обсъждането груби сметки от страна на вносителя – кмета Георги Георгиев, стойността на необходимите основни строителни материали възлиза на не повече от 120 000 лв. В какво ще се вложат останалите 200 хил. лв би трябвало да стане ясно от липсващата или не приложена количествено-стойностна сметка. Всеки уважаващ себе си общински съветник не би трябвало да подкрепи и докладна, в която се иска отпускането на до 150 хил лв. само и единствено с обосновката за „ ...изграждащ се фонтан с диаметър 8м. и дълбочина 0,6 м., районно осветление и озеленяване от 1100 кв.м. с поливна система ..“, отново без да е приложена подробна количествено-стойностна сметка и нагледен технически материал, даващ достатъчно ясна представа за предстоящото строителство.



Отново заявяваме нашето желание и пълна подкрепа за успешната реализация на обекта „Многофункционална спортна зала“, но се противопоставяме на системното пренебрегване на правото на общинския съветник да бъде подробно, коректно и навреме информиран за всичко свързано с управлението на общинското имущество и общинските средства.


Надяваме се, че проектът за изграждане на новата спортна зала се изпълнява по начин, контрастиращ на реализирането на други „успешни“ проекти, като „обновяването“ на площадната настилка и „модернизацията“ на спортните площадки. "


Иван Гавалюгов, Христо Якимов, д-р Мариана Горгачева, Филип Филипов - общински съветници в ОбС Ботевград