В първия си домакински мач от първенството  на TESY НБЛ Балкан отстъпи на Левски с 4 точки разлика - 88-92 (22-15, 24-19, 16-28, 26-30). Зрителите в зала Балкан станаха свидетели на резултатна среща, на добри изпълнения и на обрати, но за тяхно съжаление нещата не се развиха в полза на Балкан.


Зелените изиграха много силни първи две части. Спечелиха първата с 22-15, а на полувемето имаха аванс от 12 точки - 46-34, като в последните минути изпуснаха възможност да направят разликата и по-голяма. Приятната изненада в първите двайсет минути бе Гейб Кнутсън, който отбеляза 14 от общо 18-те си точки, включително и две тройки.


Третата част започна преди да тръгне часовникът с два наказателни удара за Левски заради техническото нарушение на треньора на Балкан Александър Тодоров. При изтекло време на втората четвъртина наставникът реагира на пропуски при времеизмерването от секретарската маса в последните секунди на частта. И бе санкциониран от рефера Великов, който преди това в няколко ситуации можеше да стори същото и спрямо съперника.


Сините започнаха постепенно да топят изоставането си най-вече благодарение на значително подобрената игра на плеймейкъра Лайънъл Чалмърс, който промени коренно играта на отбора си след почивката.  Защитата на Балкан често започна да се пропуква. И в самия край на третата част се стигна до равенство в резултата при 62-62. Само две минути след началото на последната четвъртина Левски дръпна с 5 точки и до края на срещата не изпусна водачеството, въпреки усилията на Балкан да направи обрат. А тройка в последната секунда на една от последните атаки на отличния в този мач Христо Захариев обезвери окончателно балканци.


Така те стартираха със загуба първенството на НБЛ с резултат 88-92. Може би влияние оказа и умората през второто полувреме. Левски имаше един ден повече за почивка, а и със сигурност се отрази и дългия път от Прищина до Ботевград след гостуването в Балканската лига на Сигал.


Гейб Кнутсън е с най-висок коефициент за Балкан - той направи дабъл-дабъл с отбелязани 22 точки и овладени 10 борби. Иван Лилов бе близо до трипъл-дабъл с 16 точки, 10 борби и 8 асистенции. Ноа Далман вкара 18 точки, с 10 е Павел Маринов, по 9 имат Станимир Маринов и Петер Седмак.


За Левски невероятна игра показа Христо Захариев с отбелязани 37 точки и висок коегфициент 41.  12 точки отбеляза Димитър Ангелов, с 10 е капитанът Стефан Георгиев. По 8 добавиха чужденците Джордже Мичич, Джумейн Джоунс и Лайнъл Чалмърс, който има и 7 асистенции.


Останалите резултати от днешния 2 кръг:


Лукойл Академик - Ямбол 97-83


Черноморец - Черно море Порт Варна 68-73


Берое - Рилски спортист 72-93