Уважаеми учители,
Уважаеми дейци на културата,
книжовници и просветители,
 
Поздравявам Ви с Деня на народните будители - 1 ви ноември!
 
На този ден България отдава своето признание към дейността на безброй народни будители, към ония свои достойни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена за славното минало на Отечеството в идеал и съдба на цял един народ.
Десетки са имената, които извикват чувство на гордост от това, че сме родени именно тук, че сме потомци на велики българи- Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Петър Парчевич, Неофит Бозвели, братя Димитър и Константин Миладинови, Иван Вазов, Георги Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев и много други.
И днес сме съвременници на такива личности. Срещаме ги по коридорите на  училищата,  в читалищата и библиотеките, във висшите училища и институтите. Вие, днешните будители от различни поколения, сте силата, която тегли обществото напред. Затова днес не само споменаваме имената на възрожденци и революционери, но казваме Благодаря на учители, учени, писатели, читалищни дейци, както и на хора от други съсловия, които са носители на будната национална съвест.
Убедена съм, че гордо продължавате делото, съхранило националния дух и стремеж към знание.
Желая Ви здраве, лични и професионални успехи, за да опазите и съхраните българската духовност, за да бъдат знаещи и можещи децата на България!
Бъдете успешни в нелеката мисия на народните будители и гледайте със самочувствие в бъдещето на България!
 
Честит празник  на всички съвременни будители!
 
С уважение,
                         
СОФИЯ ТОРОЛОВА
Зам. Областен управител на Софийска област