По повод Деня на народните будители, който се отбелязва утре /1 ноември/, областният управител Красимир Живков изпрати поздравителен адрес до директорите на учебно-възпитателните заведения, културните институции, редакциите на медиите на територията на Софийска област. В него се казва:

Денят на народните будители се наложи като един от най-уважаваните празници в българския празничен календар. Отбелязваме го по традиция всяка година на 1-ви ноември повече от 89 години. Дата, свързана с българското Възраждане, на която показваме нашето преклонение пред големите българи, запазили в столетията под чуждо владичество националната ни гордост и памет, чувството за историзъм и вярата за съхранение, и не на последно място – огромното желание за свобода, за собствен език и право на държава, готовност за борба и саможертва.
Нека не забравяме, че България е оцеляла, защото преди всичко и повече от всички нации в Европа е залагала на духовността. България е била силна със това свое оръжие. България става мощна, когато я има духовността, когато до крепостите са манастирите, училищата и храмовете.
Денят на народните будители е повод да погледнем напред в бъдещето. Пред всички Вас стои огромната отговорност наследство и съвремие да се съчетаят в един общ стремеж към развитие.
С високоотговорната си мия, която всеки от Вас изпълнява на своето работно място, Вие сте съвременните будители на страната ни, призвани да водят нацията напред в тези трудно времена.
Пожелавам Ви всяко Ваше начинание да бъде изпълнено с онзи пълноценен смисъл, който влагаме в представата за българския просветител. Пазете жив копнежа по нови хоризонти в образованието и културата. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение в името на обществения просперитет и европейското бъдеще на България!

Честит празник на всички, които се чувстват Народни будители!