Решението бе взето с гласуване на общински събрания на двете партии. Висшият съвет на БСП и изпълнителното бюро също застават зад кандидатурата на Михайлов. На общинската  конференция той получи почти единодушна подкрепа - 79 гласа "за" и трима "въздържали се".

Михаил Михайлов е 55-годишен, бивш началник на районното полицейско управление в Ботевград. Преди това  е бил състезател по баскетбол в отбора на "Балкан" и в националния отбор на страната. През 1975 г на европейското първенство по баскетбол отборът на България, в който участва и Михайлов, печели пето място.

"Аз съм екипен играч. На изборите трябва да се явим като силен отбор"- заяви М. Михайлов при обявяването на кандидатурата му. Според него най-важният принцип на управлението е съчетание между компетентност и човечност. "Не искам Ботевград да продължи да се управлява тоталитарно, без визия, без модерно виждане за европейското му развитие" - заяви кандидатът за кмет.

Мариус Цаков, зам. областен управител на Софийска област:
"Михаил Михайлов е безспорна и доказана личност"

Неговото име се свързва с отстояването правата на гражданите и гарантиране на обществения ред през тежките години на прехода към демокрация. Възгледите му за бъдещото развитие на общината отговарят в пълна степен на модерните възгледи за управление. Той печели доверие със зачитането на закона и реда, с уважение към гражданите и бизнеса, с изградения през годините авторитет - това заяви Мариус Цаков по повод издигането на кандидатурата на Михаил Михайлов за кмет от общинската структура на партия НДСВ.