Осем месеца след първата копка Магическият замък на Астор в столицата е почти готов. Сградата, чиято фасада е реплика на Народния театър, но като идеен проект е заимствана от Холивуд, ще бъде открита навръх юбилея на арменеца в понеделник.Часове преди да събере фенове от три поколения и свои ученици в зала 1 на НДК, лентата на входа ще пререже шефът на Световната асоциация на маговете Доменико Данте.


„Това ще бъде символично откриване, защото има още довършителни работи да се вършат. Запазил съм хола с дърворезбите по тавана и спалнята на Мистър Сенко, които е обитавал 33 години. Той не трябва да се забравя, защото благодарение на него, на факира Мити, на Лепас и още няколко колеги България разполага с най-добрите магове на Балканите", сподели на пресконференция в БНР Астор вчера.


В замъка ще има хотел, музейна част и пиано бар, с който илюзионистът мечтае да възкреси духа на вариететното изкуство.


Балетът, певиците и помпозните скечове обаче ще липсват от програмата на спектакъла, с който шуменецът ще отбележи половин век под светлината на прожекторите и 70 години на житейската сцена. „Публиката иска фокуси и аз ще им ги дам", категоричен е Астор, който обещава да направи седем вариации на трика с махането на главата. Ще включи и любимия си номер с осемте топки, който през 60-те години едва не му отнема живота.


„Бях в Белград, тогава киното ми беше единственото развлечение и от скука взех да пробвам колко топчета за пинг-понг мога да събера в устата си. Задавих се на седмото, помислих, че си отивам. Оставих топчетата в реквизита, но имах страх от тях. Месеци по-късно повторих номера по настояване на шефа на Концертна дирекция на турне с „Щурците" и Мими Иванова. И до днес колеги все ме питат как става", разказва Астор.