Компанията Google разработва нова картографска програма Google Ocean, съобщи електронният сайт Сnet. Става дума за триизмерен интерактивен атлас на дъното на световния океан.

Първите консултации за новата услуга са били водени още в края на 2007 г. Очаква се Google Ocean да е аналогична програма на Google Earth. Тя ще позволи да бъде изучен подводният релеф, всеки желаещ да може да разгледа океанските забележителности.

Както при другите картографски програми на Google, така и при Google Ocean изображението ще може да бъде показвано в зададен мащаб. В Google Ocean ще има също информация за температурата на водата, за теченията в различните точки на световния океан, за морската флора и фауна.

Освен това на картата ще бъдат нанесени кораловите рифове и данните за ставали корабокрушения. Океанографите са на мнение, че интересът към Google Ocean ще бъде също толкова голям, колкото е към Google Earth.

Нека припомним, че програмата за триизмерно наблюдение на повърхността на планетата бе последвана от новата програма Google Sky. Тя дава възможност на потребителите да наблюдават изображения на над един милион звезди и 200 милиона галактики.