В българското медийно пространство се разпространи информацията, че един от най-добрите български баскетболисти в момента – Калоян Иванов игра за своя Авелино в Италия с надпис „#оставка” на едната си маратонка. BGbasket.com се свърза с него с въпроси относно позицията му за протестите, сегашното управление на страната, а разбира се, не пропуснахме и баскетбола. Ето какво каза Иванов специално за нас:


- Какво смяташ за управлението на сегашното правителство, справя ли се със задълженията си и как ще се отрази то на страната?


- Категорично мога да заявя, че това правителство води България към едни от най-трудните и мътни години, изпълнени с лъжи, съмнителни сделки, гласуване на закони, облагодетелстващи олигархията. Последният фрапиращ факт е гласуването на бюджета и по-скоро заложеният резерв от 1.5 милиарда – пари, върху които нямат никакъв контрол.


- Какви са личните ти мотиви за оставката на правителството?


- Аз и цялото ми семейство никога не сме крили принадлежността ни и подкрепата си към десницата. И специално ДСБ. Но не това е причината да подкрепя оставката на правителството. Освен чисто политическата страна, ми се иска да погледнем малко от човешката и моралната. Не искам да ме управляват хора, които ме гледат в очите и ме лъжат, подсмихвайки се лукаво, принизявайки ме до едноклетъчно, което като че ли няма мозък да разбере какво точно се случва. Нямало протести това били просто пияни скинари, заплатите на хората били достатъчни... Това е основната причина да подкрепя протестите и оставката. Лицемерието и наглостта на тези хора.


- Какво смяташ, че би помогнало на България да излезе от обществената криза, в която се намира в момента, и би й помогнало да започне правилно развитие?


- Смятам, че е време българинът да започне да мисли, ама наистина да мисли и да отдели малко време да се заинтересува какви точно са опциите, които стоят пред него, а не да избира по-малката от двете злини. Точно поради тази причина сега имаме управление от коалиция на комунисти, етническа партия и един слънчоглед като Волен, който гледа само да го огрее. Трябва да се погледне към абсолютно нов модел на управление, който аз лично виждам само в Реформаторския блок. Не трябва да се допуска в никакъв случай да има нови избори, на които отново да докараме на власт хора, които са доказани мошеници, само и само да не бъде Орешарски. Трябва тотална промяна.


- Ти реагираш на политическата обстановка, макар и от толкова голямо разстояние. Трябва ли по някакъв начин и спортните хора в България го направят?


- Смятам, че всеки човек трябва да изрази мнението си относно случващото се. Аз го правя, защото обичам България и искам да се върна и да живея там, да отгледам децата си като българи. Надявам се много хора да изразят подкрепата си по един или друг начин. Иска ми се повече хора да вземат участие в тази инициатива, защото това е нашата държава и ние трябва да се борим за нея. Наистина спортистите са хората, които обединяват нацията и искрено се надявам и други спортисти, които имат същите убеждения да го направят.


- Относно баскетбола – как се чувстваш в момента, на познато място си, доволен ли си от представянето на отбора до момента?


- Да, това е втора година за мен тук. За жалост, изпуснахме два мача с Пезаро и със Сасари, които смятам, че бяха от голямо значение за това дали ще успеем да се класираме за купата на Италия. Това е една от целите на отбора през този сезон.


- Върху какво още трябва най-много да работите, за да преминете от средата към челото на класирането?


- Все още има много да се работи, още не сме постигнали, според мен едно от най-важните неща за един отбор, а именно да станем колектив. Все още като че ли всеки дърпа чергата към себе си. Ако оправим това смятам, че можем да бъдем един от най-добрите отбори в лигата.


- Какво е отношението от страна на феновете, щастлив ли си в Авелино?


- Феновете са супер както винаги. Много ни подкрепят и ценят много всяка една победа. Смятам, че това е един от факторите да имаме три победи вкъщи и само една навън.


- Доволен ли си от представянето на Деян в Естудиантес, искаш ли да му кажеш нещо чрез нашия сайт?


- Радвам се за Деян, на много хубаво място е и играе много добре. Отборът му не върви така успешно както ми се иска , но смятам, че са на прав път. Нямам какво да му кажа, което не съм му го казал вече, освен да му пожелая успех. А на вас весели празници и да си пожелаем едно ново, силно, честно правителство с хора, които да мислят първо за нас, а после за себе си. #ОСТАВКА.


Снимка: dnevnik.bg