Началното училище в Литаково ще отбележи 180 години от създаването си. По повод юбилея е подготвена тържествена програма, в която са включени различни прояви. Тя ще се проведе на 30 май – научи наш репортер. Празникът ще започне от 9 часа в училището и ще завърши с всенародно веселие в центъра на селото.
Очаква се на тържеството да присъстват гости от Министерството на образованието и науката, както и от Регионалния инспекторат по образование, бивши учители и ученици от училището и др. 

Първото школо в Литаково отваря врати в хана на родолюбивия литаковец Георги Чолака през 1828 година, който наема за даскал Коцо Попадински. Пламва огънят в душите на литаковци за българското Азбуки. След хана на Георги Чолака, обучението продължило да се води в къщите на Коцо Диновски, Младен Нойов, Найден Лалински.
Курсът на обучение е бил 5 години, без ваканции за учениците. Изучавали са се предметите: глаголица, часослов, псалтир, наустница и светечество. Първите учители били Дичо Чергов, Вуто Попадийн, даскал Григорий от с.Лютиброд, Величко Витолчанеца, Христо Дойчев.
От 1864 до 1871 г. преподавал Илия Стоянов от Панагюрище. Тай въвел граматиката и аритметиката. Обучението започнало да се води на Кирилица.
От 1872-1875 г. учителствал Младен Пейов, който бил съпроводник на Васил Левски.
През 1875 г. Иван Тошов построил със собствени средства малка сграда за училище в двора на църквата "Св. Николай". След това броят на учениците се увеличил на 50, а през 1880 г. там учели вече 100 деца.
През лятото на 1898 г. започва строеж на ново училище. На 01.09.1899 г. децата за първи път посещават  новото училище, което литаковци построили с много любов и ентусиазъм само за една година.