С 26 гласа „за” и 1 „въздържал се” Общинският съвет прие План за развитие на социалните услуги в Общината за 2014 година. По време на обсъждането Иван Гавалюгов предложи в точка 14 – „Мерки и инициативи за възрастните хора”, от плана  да се предвидят средства за отпускане на финансова помощ на възрастните хора за Великден и Коледа. Кметът Георги Георгиев отговори, че не е съгласен с предложението. „Тази година сме ограничени във връзка с ангажиментите ни към спортната зала. За социални дейности през 2014 година сме предвидили, мисля, около 660 000 лева. Отново ще возим безплатно пенсионери и ученици, отново ще подпомагаме финансово младите майки и т.н. Това е обективното. Субективното обаче е, че идват избори. Не искам да бъда упрекван от онези, които ще загубят или от онези, които ще спечелят изборите, че кметът на Ботевград нарочно за Великден е дал предложение да се отпуснат на 6 300 човека по 30 лева, защото иска да манипулира изборите, аргументира се градоначалникът. –Знаем каква беше обстановката миналата година на Великден. Тя не се е подобрила сега. Същата е, но не искам да излизам виновен за това, че съм дал на възрастните хоро по 30 лева. Когато изборите минат, и ако видя, че ни останат пари, ще дадем помощи на хората”, допълни Георги Георгиев.


„По този начин затвърдявате мнението, че през миналата година изплащането на помощи на възрастните хора за Великден беше популистки ход в навечерието на парламентарните избори”, отвърна Гавалюгов.


„Това е минало и сега не искам да си губя времето в обяснения”, възрази кметът.


Цветан Миньовски предложи да се приеме предложението на един независим съветник, какъвто е Иван Гавалюгов.
„Аз вече изтъкнах обективните и субективните причини, поради които не можем да предвидим помощи за възрастните хора. Нека да дойдат парите и ще направим необходимите промени в бюджета и социалната програма”, отговори Георгиев.


Според д-р Марияна Горгачева Планът за развитие на социалните услуги в общината се приема формално, тъй като в него липсва конкретика. Тя предложи на една от следващите сесии общината да внесе отчет за разходваните средства за социални дейности през миналата година.


Предложението на Иван Гавалюгов за отпускане на финансова помощ на възрастните хора от общината за Великден и Коледа през 2014 год. събра 12 гласа „за” и 15 „против”.