Съгласно ПМС №42 финансовата подкрепа в размер на 30 лева ще се предоставя еднократно по постоянен адрес на следните групи, без да е необходимо те да подават молби: лица и семейства, получили целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г.;  лица и семейства, които са подали молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г., на които е издадена заповед за отказ поради по-висок от диференцирания минимален доход за отопление със сума по-малка или равна на 10 лeва; лица и семейства, които са подали молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г., на които е издадена заповед за отказ поради непълна 6-месечна регистрация в дирекция "Бюро по труда" към 1 ноември 2013 г. и към момента продължават да са регистрирани.


До 31 март 2014 г. дирекция „Социално подпомагане" ще приемат молби от лица и семейства, които не са подавали молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г., но отговарят на условията за отпускане на целева помощ за отопление, или на които средномесечният доход е по-висок от диференцирания минимален доход за отопление със сума по-малка или равна на 10 лева. В молба-декларацията лицата или семействата сами декларират доходите си за 6 последователни месеца в периода между 1 януари 2013 г. и 30 септември 2013 г., въз основа на които се определя средномесечният доход.


Всяка молба-декларация се обработва по предвидения ред - извършва се социална анкета по постоянен адрес, прави се проверка на всички декларирани обстоятелства от семеен, здравословен, доходен, имуществен характер, които имат отношение към определянето на правото на подпомагане, съобщава пресцентърът на Агенцията за социално подпомагане.