От 17.30 ч. в зала Балкан зелените ще изиграят четвъртото си домакинство в първенството на Балканската лига. с македонския Кожув. Мачът е ключов както за Балкан, така и за Кожув. Една загуба на гостите от Гевгелия на практика ще ги остави извън борбата за влизане сред първите шест отбора. Досега балансът им в изиграните от тях 11 мача е 4 победи и 7 загуби. Интересното е, че 4 от тези загуби на македонския тим са у дома. И една от тях е срещу Балкан - на 29 октомври миналата година зелените постигнаха първия си успех като гост в регионалната надпревара, като спечелиха с 9 точки разлика - 88-79.


Балкан също има 4 победи, но загубите му са 5, тъй като има два мача по-малко от съперника.


Въпреки този недобър баланс в Балканската лига, отборът на Кожув е лидер в първенството на Македония, където има досега само една загуба от 10 мача. В края на миналата седмица загуби полуфинала за Купата от МЗТ Скопие, който играе в Адриатическата лига и затова не участва в тази фаза от шампионата на Македония.


В състава на Кожув има шестима чужденци – американеца Остин Дюфо и петима сърби – Владимир Филипович, Игор Мияйлович, Миладин Пекович и центъра Слободан Божович. Петият сърбин – Славен Чупкович, който е висок 205 см и играе на позиция 4, се присъедини към тима само преди няколко дни. Във вторник той изигра първия мач  – гостуването на Кожув на Университатя Крайова, който македонският отбор загуби със 72-61, след като влезе в залата непосредствено след 11-часово пътуване.  Именно Чупкович бе най-резултатен за Кожув при загубата в Румъния, като отбеляза 24 точки с 5 тройки от 7 опита.  Трима от македонските баскетболисти  са играли по различно време за български клубове - Димитър Мираковски, Димитър Караджовски и Златко Гоцевски.


Така че днес на Балкан предстои сериозен двубой и въпреки неудобния ден и час очаква подкрепата на своята публика


Отборът на Кожув пристигна в Ботевград вчера следобед и снощи направи тренировка в зала Балкан. Днешната среща ще бъде ръководена от трима рефери от Гърция  - Георгиос Танацис, Николаос Сомос и Георгиос Пурсанидис.