Изключително трудна победа постигна тази вечер Балкан над македонския Кожув в мач от редовния сезон на Балканската лига. Зелените спечелиха с 84-77 (20-22, 22-14, 18-15, 24-26) и запазиха добри шансове за влизане сред първите шест отбора. Това бе пети техен успех - те взеха всичките си 4 домакински срещи, а единствената им победа навън бе именно срещу Кожув с 88-79 при гостуването в Гевгелия в края на октомври миналата година.


Още от първите минути на мача стана ясно, че гостите са пристигнали в Ботевград с намерението да се борят за победа. Те спечелиха първата четвъртина, макар и само с 2 точки. Във втората обаче домакините дръпнаха с 6 точки в средата на частта и запазиха този аванс на полувремето.


Само за три минути след началото на третата четвъртина балканци направиха аванса си двуцифрен - 51-40, а след края й той бе 9 точки - 60-51. В последните десет минути в играта на Кожув не пролича никаква умора от изиграния във вторник мач в Крайова и тежките пътувания. На няколко пъти те свеждаха изоставането си само до 3 точки, но така и не можаха да направят пълен обрат. Изходът на срещата стана известен едва 9 секунди преди последната сирена и Балкан спечели много изстрадано, но победи заслужено.


Кожув имаше по-добра стрелба като цяло, тази за три точки бе приблизително равна - 5 от 17 на Балкан и 4 от 17 на гостите, но изоставаше в борбата.


Ноа Далман отбеляза 21 точки, той овладя и 9 борби, Иван Лилов вкара 20 точки, с 13 е капитанът Павел Маринов, 9 има Александър Груев с важни точки в решителните моменти на мача, с толкова е и американецът Лоуган Стъц, който сграбчи и 8 борби.


Много силен мач за Кожув изигра сръбското трио Слобона Божович, който отбеляза 21 точки, Игор Мияйлович с 16 и Миладин Пекович с 14 точки. Останалите двама сърби в отбора- Владимир Филипович и Славен Чупкович, завършиха съответно с 8 и 7 точки, американецът Дюфо е с 6.


В събота Балкан ще бъде домакин на Берое в мач от ТЕСИ НБЛ, а следващата му среща от ЕВРОХОЛД Балканска лига е във вторник, 18 февруари с друг тим от Македония - Куманово 2009, отново в Ботевград.