ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” отбеляза 129 години от рождението на своя патрон, които се навършват на 16 февруари /нов стил/. Програмата на училището по този повод започна с поднасяне на цветя на паметника на Златаров и продължи в зала „Орханиец” на Историческия музей, където се изявиха учениците от отделните клубове по проект „Успех”. 
Младите театрали от клуб „Сълза и смях”, с ръководител Дивна Николова, представиха откъси от лирични произведения и писма на Асен Златаров, изпълнени с неподвластни на времето мъдрости, мисли и разсъждения. Изявата премина под наслов „Нежната, поетична душа на нашия патрон”. 
Компютърна презентация бяха подготвили учениците от клуб „История на моя град, училище и род” с ръководител Цанка Маркова. Чрез проекта младите хора отново напомниха за изоставената, полуразрушена вила на видния българин в местността Зелин. Те призоваха да не забравяме бележитите личности и да не позволяваме на лъжливия блясък днес да ни заслепява за истинските ценности в живота.  
ПМГ ТВ – Клуб „Училищни медии”, с ръководител Стефка Граматикова, излъчи репортажи за дейността на клубовете и значимите събития от училищния живот, като посещението на учениците от клуб „Благородно сърце”, с ръководител Ценка Пеева, в Дом за възрастни хора „д-р Адриян Атанасов”, реализацията на новия проект на учениците от клуб „АРТ студио”, чиято цел е, рисувайки върху стените, да направят своето училище привлекателно място за всички ученици, и други. 
Последва поетичен рецитал и представяне на научната дейност на патрона на училището, който е основоположник на биохимията в България. Тази част от празничната програма бе осъществена от клубовете “Природолюбители” и “Моят екологичен свят” с ръководители Теменужка Христова и Радка Гетова.
С изложба на рисунки се представиха учениците от клуб “Арт студио” с ръководител Радка Иванович. Творбите на децата бяха подредени във фоайето на музея.
На празника на своето училище Златаровци обещаха: „Като възпитаници на Златаровската гимназия ще продължим да предаваме заветите му към младите хора. Защото те са ярък пример за това как един голям ум може да завещае за поколения напред прозрения за човешките ценности в живота.”.