Николай Иванов представи новата си книга „Нови факти за В. Левски и С. Стамболов” в Исторически музей – Ботевград. Тя е плод на неговия едногодишен изследователски труд. Книгата съдържа непубликувани до този момент факти и документи за откритото съкровище от комитетски пари през 1973 год. до къщата на Марин Поплуканов в Ловеч. Изяснява се и денят, в който най-вероятно те са били закопани. В книгата се посочва, че това е станало на 15 юли 1877 година.


Николай Иванов отхвърля тезата, че парите са били нумизматична сбирка на бившия областен управител, живял наблизо, както и твърдението, че те не са били в оборот. Според него става дума за резервната каса на Левски.
След Освобождението Стефан Стамболов поставя въпроса за запазване архивното наследство на Васил Левски. Читателят може да се запознае с пълния текст на писмото на Илия Поплуканов до Стамболов, в което настоява поп Кръстю да бъде обесен. Писмото е с дата 9 октомври 1878 год. То съдържа няколко изречения, които се отнасят за орханийския край. Поплуканов пише на Стамболов, че чул, че орханийци искали да убият поп Кръстю и взели от него със запис останалите уж от Левски 400 гроша. Според автора на книгата такава разписка съществува.


„Кацев-Бурски, който прави изследване за предателството на поп Кръстю, споменава в едно изречение, аз съм го казал в книгата, как идват хора, показват някаква разписка и казват, че тези пари са взети насилствено. Кацев-Бургски, вторачен в проблема с предателството, не записва нито кои са хората, нито прави препис на разписката”, разказа Николай Иванов пред наш репортер. Според него това е голяма грешка за нашата историография. „Много въпроси щяха да бъдат изяснени, ако тази разписка бе налице. Затова аз апелирам към потомците на старите орханийци, които са били заточени в Диарбекир, да се поровят в чекмеджетата със стари снимки и документи, може пък да я открият”, допълни Николай Иванов. Той подари на музея копие от писмото на И. Поплуканов до Стамболов.


Книгата  „Нови факти за В. Левски и С. Стамболов” съдържа и интересен снимков материал. Тя може да бъде закупена от Историческия музей.


Авторът Николай Иванов е роден на 11.08.1954 г. във Велико Търново. Завършил е Великотърновския университет. Автор е на книгите: „Георги Измирлиев”, „Литургия за непокорните”, „Георги Обретенов”, „Смъртта идва в петък”, „Апостолските времена”, „Избраникът”, „Последните дни на Ст. Стамболов” и „Едно пътуване на българи с Титаник”.
През 1987г. романът „Апостолски времена”, посветен на 150 години от рождението на Васил Левски, е удостоен с трета награда на конкурса за литературни произведения в Пловдив.