Началниците на районните управления „Полиция“ в ОДМВР - София проведоха работни срещи с кметовете на 22-те общини в Софийска област.


Анализ на предприетите спешни мерки по места и набелязване на ефективни дългосрочни съвместни действия срещу битовата престъпност ще са акцентите на планираната за 4 март среща на директора на ОДМВР- София с областния управител на Софийска област.


Във връзка с постигнатите договорености на проведената от ръководството на МВР среща с представители на Националното сдружение на общините в република България началниците на 12- те районни управления „Полиция“ в структурата на ОДМВР- София се срещнаха с кметовете на всичките 22 общини в Софийска област.


В разговорите на полицейските началници с кметовете на общините и кметските наместници на селата сe набелязаха различни варианти за координирани съвместни действия срещу посегателствата върху имуществото на хората. Актуализирани са споразуменията за обществен ред и са изготвени планове за взаимодействие. Обсъден е въпросът за изграждането на видеонаблюдение на входно-изходните артерии на критичните райони, както и вечерни обходи на селата от доброволци, които при всеки случай на забелязани съмнителни или непознати лица и МПС да уведомяват полицейските служители. Съгласуван е начинът за ефикасен обмен на информация, в това число и с частните охранителни фирми, ежедневното наблюдение на лица от криминалния контингент от страна на кметовете и своевременното информиране на младши полицейските и полицейските инспектори за възникнали инциденти или извършени престъпления в обслужваните от тях райони. Самотно живеещите възрастни хора в малките и отдалечени населени места са включени в специални списъци, предоставени на съответното РУП. Раздават се  информационни брошури с превантивна насоченост, в които са  вписани телефони за спешна връзка с полицейския инспектор.