ОУ „Васил Левски“ село Литаково отбеляза Световния ден за борба срещу  тормоза в училище (известен още като „Ден на розовата фланелка„). Всички ученици бяха облечени в розово. По този начин те изразиха своята непримиримост срещу тормоза в училище. На учениците бяха раздадени малки хартиени „тениски“ с надпис „НЕ на тормоза, но НЕ за ден!“. 


В училището се проведе открит урок „Не на тормоза и насилието”. Той бе изнесен от третокласниците под ръководството на учителите Светла Станева и Мария Илиева. В инициативата се включиха и родителите.
Учениците създадоха собствени правила и постери срещу тормоза и насилието. Това съобщиха от ръководството на учебното заведение.


„Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище, облечен с розово поло. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред ученици от други учебни заведения. През 2011 г. 1 млн. ученици от над 25 страни честваат Деня на розовата фланелка”, напомнят от училището. .