С тези думи кметът Георгиев даде финални и категорични указания на своите общински съветници относно гласуването на докладна за безвъзмездното отдаване на пет общински спортни имота за стопанисване и управление на спортно дружество "Балкан", чийто председател е самият той.


На днешната сесия на ОбС общинското ръководство предложи да бъде удължен с една година срокът на договора за безвъзмездно стопанисване и управление на пет спортните обекта – публична общинска собственост, от Спортно дружество „Балкан”. Това са: спортна зала „Балкан”, тренировъчен комплекс „Балкан”, тренировъчен център „Васил Левски” /закрит плувен комплекс/, спортно-тренировъчен комплекс „Ботевград” с ледената пързалка и стадион „Хр.Ботев”.

"Ние ще изчакаме да видим какво решение ще вземем относно стопанисването и управлението на новата спортната зала. Според мен ще трябва да се вземе решение за създаване на общинско предприятие, което да управлява всички спортни имоти. Засега нашите виждания са, че залата ще бъде открита на 22 март. Това каза кметът Георги Георгиев”, след което напусна залата поради важен ангажимент.

Думата по тази точка от дневния ред поиска Иван Гавалюгов. „Ясно е казано в чл.14 от нашата Наредба за управление на общинската собственост кои юридически лица могат да получат безвъзмездно за стопанисване и управление общински имоти – публична общинска собственост. Това са юридически лица на общинска бюджетна издръжка или на бюджетно финансиране. Спортно дружество „Балкан” не е на бюджетна издръжка. То е юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, според Устава си, но в публичния регистър на Министерството на правосъдието то не фигурира като такова. Това означава, че дружеството не може да изпълнява функциите си в обществена полза”, каза съветникът. Той поиска от юриста на ОбС да посочи според кой член от Закона за физическото възпитание и спорт може да се отдаде безвъзмездно публична общинска собственост на юридическо лице или спортна организация, в каквато връзка, според докладната, се прави отдаването. Иван Гавалюгов се обърна и към зам.кмета на общината Красимир Андреев, който е записан като вносител на докладната, да изтъкне поне един аргумент, с който да защити мотива за максимално професионално управление на спортната база от дружество „Балкан”. „Не е тайна, че спортното дружество се управлява от кмета на общината и от Петко Колев – главен експерт по спорта в общинската администрация. Цялата дейност на това дружество се състои единствено и само от стопанисване и управление на общинските спортни имоти”, допълни съветникът и попита: „Каква е причината ние да отдадем на това юридическо лице с токлова неясен статус, още повече, че то не е провеждало общо събрание и не се е отчитало близо 10 години, за стопанисване и управление спортни имоти, чиито дейности се финансират изцяло от общината, вместо тази дейност да се извършва от самата община?”.      

Красимир Андреев бе лаконичен: „Община Ботевград не търси финансова печалба, а успешно развитие на масовия спорт. Като допълнение към казаното от г-н кмета Георгиев ще вметна, че предстои да бъде внесена докладна записка за това по какъв начин ще се управлява новата спортна зала.”.

Съветникът Христо Якимов уточни, че СД „Балкан” не фигурира нито в регистъра на Министерството на правосъдието, нито в регистъра на Министерството на младежта и спорта. „На кого искате да дадем тогава тези имоти за безвъзмездно ползване и на какво законово основание?”, попита той.  

Адв. Стоянов отговори, че Законът за физическото възпитание и спорта не касае отдаването под наем на имоти - общинска собственост, а член 12, ал. 4 и член 12, ал.5 от Закона за общинската собственост. „Не съм съгласен с вносителя, че на основание ал.4 имотите могат да се отдават, тъй като считам, че за СД „Балкан”, на първо място, трябваше да бъде представено актуално състояние, за да стане ясно с кой кореспондираме. От обща култура знам, че СД „Балкан” не е на бюджетна издръжка на общината и като цяло не е на ничия бюджетна издръжка". По този начин той се съгласи, че казусът с отдаването не намира правна аргументация, в Чл. 14 от Наредбата за управление на общинските имоти, както е посочено в докладната. "Чл. 12, ал.5 от Закона за общинската собственост обаче казва, че по предложение на кмета Общинският съвет може да вземе решение за отдаване на имоти безвъзмездно, без търг или конкурс, за здравни и социални дейности. Ако приемете, че в случая става въпрос за социални дейности, може на основание чл.12, ал.5 да ги отдадете на юридически лица с нестопанска цел, които имат предмет на дейност, сходен с този на спортните обекти. На базата на предоставената информация или по-скоро при липсата на актуално състояние на спортното дружество, без напълно да е изяснен въпросът с правния статус на юридическото лице, аз не мога да направя преценка дали имаме законово право да отдадем по този начин тези имоти”, обясни адв. Стоянов. 

Колегата цитира чл.12, ал.5 от Закона за общинската собственост. Неговото изменение от 2008 год. обаче гласи нещо съвсем друго:” Имоти и вещи – общинска собственост, които не са предоставени за управление на други лица, се управляват от кмета на общината”, отвърна Якимов. Той предложи да се гласува „против”, ако вносителят не си оттегли докладната, тъй като тя не е законосъобразна. Предложението му обаче не получи достатъчен брой гласове.

Кметът Георгиев, който междувременно отново влезе в залата, също не беше неясно на каква издръжка е СД „Балкан”, но въпреки позицията на адв. Стоянов относно законосъобразността на предложената докладна, той не се съгласи тя да бъде оттеглена от дневния ред. Въпреки липсата на аргументи за наличие на законово основание, а напротив -  бяха изтъкнати редица такива в обратна посока, съветниците от мнозинството безропотно се вслушаха в апела на кмета и подкрепиха предложението на общинското ръководство за удължаване на срока за безвъзмездно стопанисване и управление на спортните имоти от СД „Балкан”.

Дискусията продължи и след гласуването. Иван Гавалюгов попита Маргарита Кирова, която е председател на постоянната комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интреси, дали Йордан Йорданов изобщо има право да гласува тази докладна, тъй като е служител на спортно дружество „Балкан” и получавайки заплата от него, е в конфликт на интереси . Тя обаче заяви, че такъв конфликт не е наличен с аргумената: „Той има работодател, който подписва заплатата, а тук става въпрос за удължаване на един договор. Конфликт на интерес няма.”.

Филип Филипов обобснова отрицателния си вот с обръщение към съветниците от мнозинството  „Уважаеми колеги, просто нямам думи. Слушам двама уважавани от мене юристи, които казват, че не можем да гласуваме тази докладна, а Вие я подкрепихте.”. Той им припомни, че „свободата е най-великото нещо, което небето е дало на човека”.

Не съм слушал дебата, но слушах финала. За мен е ясно, че цялата история не е върху това какво ще стопанисва „Балкан” и какво няма да стопанисва, нито даже какво ще върши „Балкан”. За мен, като чух последното изречение, когато влизах, въпросът е бил как да уволним Данчо Йорданов. Областта, ако види, че има нарушение на Закона, ще върне решението и ще отидем на дело. За три години Данчо Йорданов ще се пенсионира още веднъж. Разбирате ли, че сте такива елементарни, злобни, не искам да кажа какви подмоли, смешни. Не се правете на артисти, бе, за съжаление не ставате и за такива”, с тези думи на Георги Георгиев приключиха изказванията по докладната.