"Следвай ги" е поредица на "Дневник", в която запозна с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.

Спортът се играе първо със сърце и с голямо желание. След това идва всичко останало - талант, качества, късмет... Александър Везенков е име, което вероятно предстои да чуваме често. Тъкмо защото младият баскетболист играе със сърце, но в същото време съчетава и останалото.

Осемнадесетгодишният младежки национал е син на бившия баскетболист и настоящ спортен директор и треньор на "Лукойл Академик" Сашо Везенков. Думите, че кръвта вода не става, се потвърждават в този случай.

Везенков е роден в Кипър, където е израснал и получава добро образование. В момента се състезава в гръцкия "Арис". През целия си живот е живял в чужбина, но още в началото на разговора уточнява:

"Аз съм си българин"

Впечатлява и с погледа си върху спорта и живота. В момент, в който спортът е все повече бизнес, Везенков обяснява, че за момента е много по-важно да се развива. Миналата година е избран за най-добър млад баскетболист в силното гръцко първенство. Веднага получава предложения от някои от водещите клубове в Гърция и Турция, сред които и "Панатинайкос". Той обаче остава верен на клуба, дал му възможност за развитие и подписва за три години с "Арис".

"Изборът беше много труден. Мисля, че взех правилното решение. Искам да стигна до големите отбори, но когато съм готов.

Сега трябва да израсна и след това ще мисля за пари

каза баскетболистът за "Дневник".

Може би по-важното в случая е, че въпреки тинейджърската си възраст сам е направил избора. "Баща ми ме запали по баскетбола. Той ме подкрепя, дава ми съвети. Миналото лято обаче ме остави сам да реша накъде да тръгна, за да поема отговорност. Мисля, че това беше правилно решение. Доволен съм от избора си."
 
Везенков обяснява, че е свикнал да се справя с трудностите. Най-неприятният момент, през който е минал, е сезонът, когато не получава възможност да играе. Дори тогава намира мотивацията: "Един от предишните треньори на "Арис" не ме пускаше да играя. Бях разочарован. Това ме амбицира много повече и ме накара да се боря." Сега той бере плодовете на упоритостта си.

Нещо повече - представители на отбори от НБА, сред които "Финикс" и "Портланд", са били в Солун, за да го гледат. "Много е престижно.

Четири-пет отбора от НБА ме гледаха

Това е още нещо, което много ме амбицира. Мечтата ми е да стигна възможно най-нагоре в кариерата си", каза Везенков.

Харесва "Далас маверикс", а любимият му спортист е Дирк Новицки. В баскетбола, където традиционните герои са Майкъл Джордан, Кобе Брайънт и Леброн Джеймс, Везенков е оценил качествата на германеца. "Той идва от страна, в която баскетболът не е на толкова високо ниво и въпреки това прави силна кариера в НБА."

От всеки мач и всяка тренировка в "Арис" опитва да извлече максимума. "Когато играеш и тренираш с опитни баскетболисти, се учиш, помагат ти. Уча се да давам най-доброто от себе си."

Везенков оценява шанса, който е получил. Според него това е разликата с българския баскетбол. "В последните години много млади състезатели от България се насочиха към чужбина.

В Гърция се дава шанс на младите

По лагерите на националния отбор ми прави впечатление, че на момчетата им липсва опит. Освен това заради кризата в Гърция се налагат млади момчета, а това със сигурност в бъдеще ще окаже влияние в националния отбор. Без пари спорт не може да се прави, но се видя, че и с по-малко може."

Другата голяма разлика, която вижда между българското и гръцкото първенство, е в публиката. Изтъква, че гръцките фенове са научени да плащат, за да гледат спорт и всички зали са пълни. "Голямо удоволствие е да играеш в такава обстановка."

Талантливият баскетболист от няколко години играе в различните възрастови групи на българския национален отбор, като остави много добри впечатления. Твърди, че вече се чувства готов да се включи и в мъжкия отбор.