Петима общински съветници присъстваха на днешната среща с управителя на общинско дружество „ВиК Бебреш” Радослав Наков. Тя бе продиктувано от желанието на съветници от опозицията да се внесе яснота по въпроси, свързани с пречиствателните станции за питейни води в Ботевград и селата.
На срещата, насрочена от ръководството на ВиК, дойдоха Яница Иванова, Иван Гавалюгов, Христо Якимов, Филип Филипов и Цветан Цолов.
Разговоря се завъртя около това дали пречиствателните съоръжения работят, или не. Според Филип Филипов като доказателство за това могат да послужат сметките на станциите за изразходвана електроенергия. „Смятам, че показанията за консумирана електроенергия от пречиствателните станции за предния месец, ще дадат обективна информация дали те са работили предния месец, или не са работили”, заяви Филипов.


„Има слухове, недоказани на тази етап, че тези станции не работят. Мисля, че официално предишния управител Гачо Гачев спомена в един от отчетите, че работят от време на време. Ако това е така, каква е причината да не работят през цялото време. Също по думи на Гачев, те консумират изключително много електроенергия, което ги прави нерентабилни. Това е информация, която беше поднесена даже и на сесия”, каза Иван Гавалюгов. –Няма какво да се заблуждаваме, наистина се коментира, че съоръженията не работят, и то от хора, които са запознати. Замерването на електроенергията ще покаже по неоспорим начин дали това е истина, или не”, каза Иван Гавалюгов.


Радослав Наков отвърна, че откакто е управител на ВиК, станциите работят. „На места чисто технически проблеми. В момента само станцията в Трудовец не работи поради спукан кожух на една от помпите. Повредата е възникнал преди около десет дни. Можем да я отстраним, но помпите са в гаранционен срок. От фирмата ни увериха, че през другата седмица – във вторник, помпата ще бъде подменена. В Литаково има проблем с едната озонаторна тръба, който също ще бъде разрешен във вторник. Това обаче не означава, че станцията не работи. Съоръженията на Власов рът и Чеканица работят на 60-70% от мощността си, което е нормално”, обясни Радослав Наков. 


На въпроса на Иван Гавалюгов какви са разходите за ток на един такъв обект, Радослав Наков отговори, че по груби сметки е около 3000 лева на месец.


След срещата във ВиК, управителят на дружеството и съветниците се отправиха към пречиствателната станция за отпадни води в Чеканица. По думи на Радослав Наков там работят две съоръжения, които имат основна роля за пречистване на питейната вода в града. „Принципът на действие на всички станции е един и същи – пречистване на твърдите частици по механичен път, озониране и хлориране на водата”, обясни управителят на ВиК.


При проверката на място се оказа, че два от общо осемте озонатора на съоръжението в Чеканица са дефектирали. Тъй като са все още в гаранционен срок, от фирмата-доставчик са обещали, че ще отстранят проблема. 


От разговора на съветниците с управителя стана ясно, че в момента вода от язовир „Бебреш” се черпи само за вилните зони в Скравена и Трудовец, тъй като за тези населени места няма алтернативни водоизточници. До язовира се прибягва и когато няма достатъчно вода от водоизточниците за Ботевград.
По думи на Радослав Наков, към момента ВиК няма подписан договор с Напоителни системи, но текат разговори за уточняване на параметрите и подписването му. Наков уточни, че местната фирма ползва вода от пет законни байпаса на Напоителни системи и плаща на база договорени суми, тъй като измервателните уреди са повредени от много години насам.


В крайна сметка съветниците бяха категорични, че ще изискат сметките за ток на всяка пречиствателна станция и ще следят за своевременното отстраняване на възникналите повреди.