В последния си мач от редовния сезон на ЕВРОХОЛД Балканска лига отборът на Балкан победи днес в Ботевград косовския КБ Пея с 96-76 (28-17, 17-21, 28-23, 24-15). По този начин стана известен и съперникът му в предстоящите четвъртфинални елиминации - това е черногорският Теодо Тиват, който завърши на пето място.


Мачът бе важен най-вече за гостите от Пея, на които им трябваше единствено победа в днешната среща, за да влязат в Топ 6 на лигата. Не успяха и останаха седми, вместо тях Балкан изтегли на шестото място македонския Куманово 2009.


Радващото в тази среща бе, че домакините играха феърплей, без някакви предварителни сметки. Те спечелиха по категоричен начин с разлика от 20 точки. От гостите от Пея се очакваше доста по-голям хъс, имайки предвид големия залог за тях. Но още след първата част балканци имаха преднина от 11 точки - 28-17. През втората четвъртина баскетболистите на Пея действаха значително по-добре, спечелиха я с 21-17, но на полувремето изоставаха със 7 точки - 45-38.


След почивката гостите излязоха мобилизирани,  срещнаха обаче здрав отпор от баскетболистите в бяло-зелено. След третата част балканци прибавиха още 4 точки към преднината си - 72-61, а в последните десет минути КБ Пея просто рухна. Изнервено действаха някои основни баскетболисти на КБ Пея, като моторът на тима Самир Шаптахович, който завърши със скромните за него 10 точки и стрелба едва 3 от 12. Отбелязаните от Фреди Хаус 23 точки съвсем не бяха достатъчни за обрат, както и 16-те точки и 10 борби на Тео Шимович.


Балкан водеше в резултата цели 36 минути и половина. Превъзхождаше по всички показатели: стрелба 64% срещу 42 на Пея, вкара почти половината стрелби от тройката - 12 от 25 срещу едва 5/21 на съперника, спечели и повече борби под кошовете, а играчите в бяло-зелено направиха рекордните 33 асистенции срещу само 11 на Пея. Много висок е и отборният коефициент - 134 срещу само 74 на КБ Пея.


Ноа Далман бе най-резултатен за победителите с 23 точки, взе и 7 борби. Лоугън Стъц вкара 16 точки, с 14 е капитанът Павел Маринов, направил 8 завършващи подавания. Трима са с по 8 точки - Иван Лилов, Александър Груев и Станимир Маринов, с 6 е Мартин Маринов, Божович има 4.


И друго нещо, много важно. Ако това наистина бе последният официален мач на мъжкия отбор на Балкан в старата зала, то с победата си тази вечер балканци отдадоха особена почит към този храм на ботевградския баскетбол.


По регламент четвъртфиналните елиминации се играят в два мача на разменено гостуване. Като отбор с по-предно класиране Балкан ще бъде домакин във втория. Датите на този четвъртфинал се очаква да бъдат 2 и 9 април.