Отчетът на общинска фирма „ВиК Бебреш” бе подложен на дълго дебатиране в ОбС. Иван Гавалюгов изрази мнение, че отчетът би трябвало да се разглежда на отделно извънредно заседание, предвид тревожните цифри и данни в него. Той посочи справка за разход на електроенергия, от която става ясно, че пречиствателната станция в Трудовец не работи. За месец януари тази година тя е изразходвала ток за 8.52 лева, за февруари - 4.50 лева, за декември 2013 год. – 4.10 лева. „Положението с Власов рът и Литаково е аналогично. И там озониращите инсталации не работят, тъй като месечният разход за електроенергия е около 300 лева средно. По думи на управителя на ВиК тези пречиствателни станции са енергоемки. Средният месечен разход на една пречиствателна станция, при различен капацитет и натоварване, е от порядъка на 3000-4000 лева месечно”, каза Гавалюгов и попита каква е причината съоръженията да не работят. Той се поинтересува защо сметките на дружеството са блокирани и кога е възникнало задължението за обезщетение по трудова злополука, което с натрупаните лихви възлиза на 306 000 лева към края на миналата година.   


Марияна Горгачева също зададе въпроси, свързани с трудовото обезщетение. Тя попита какво се е променило по отношение на съдебното дело в сравнение с предишните две години, за да бъде осчетоводено задължението през 2013 год., дали то ще бъде изплатено и откъде ще бъдат осигурени средства за тази цел. Тя се поинтересува защо загубата от обезценка на вземания – в размер на 300 000 лева, се признава едва сега, в отчета за 2013 год. 


Общото в изказванията на съветниците Филип Филипов, Марияна Горгачева и Христо Якимов бе, че трябва да се вземат спешни мерки за подобряване финансовото състоянието на фирмата, която отчита загуба от 637 000 лева за 2013 год.


"Когато един въпрос е закъснял с години, не го задавайте! Защо го задавате?! Да губите времето на сесията, да Ви снимат камерите и да се занимавате с популизъм. До този момент нито един съветник не се е изказвал по отчетите на дружеството. Единствено съм се изказвал аз, и то критично. И винаги съм започвал с това, че отчетът е верен сбор от неверни данни, с което съм искал да дам ход на изказвания от страна на съветниците", отговори Георги Георгиев. Думите на Филипов, че по-добре пречиствателните съоръжения да не работят, защото са енергоемки, провокираха Георги Георгиев да го обвини, че нищо не разбира от пречиствателни станции.


Кметът призова съветниците да посочат конкретни мерки за излизане на ВиК от лошото финансово състояние. Според Георги Георгиев общинското дружество трябва да обърне внимание най-вече на събираемостта и поставянето на водомери на всяко домакинство. Той изтъкна, че именно това са спешните мерки, които трябва да предприеме фирмата. В подкрепа на думите си кметът обяви, че за месец февруари инкасаторът за Зелин е събрал само 200 лева.


Според Филип Филипов един от начините ВиК да подобри общото си финансово положение е да възобнови строителната си дейност. „ВиК дружеството има технически възможности, които дойдоха от вливането на фирма „Строител” в нея”, допълни съветникът. 


Георги Георгиев отвърна, че ВиК разполага с физически амортизирана техника, която е негодна за строителна дейност.


Иван Гавалюгов предложи да се заведат изпълнителни дела срещу длъжниците и да се оптимизира дейността с цел намаляване на разходите и персонала на дружеството.


Христо Якимов също направи предложение - по примера на водоразпределителните дружества в други общини, „ВиК Бебреш” да продаде вземанията си на фирма – колектор. Така местното дружество ще получи свежи пари, за да подпомогне дейността си. Кметът Георгиев обаче не се съгласи с него и определи предложението му като популистко.


Отчетът на ВиК за миналата година и бизнес-планът на фирмата за 2014 бяха приети с 28 гласа „за”.