От БК Черно море порт Варна изложиха своята позиция в отговор на декларацията на БК Балкан Ботевград.


„Уважаеми г-н Луканов,


Прочетох декларацията, която сте публикувал по повод на събитията преди и по време на срещата от 22- я кръг от ДП, състояла се на 30 март 2014 г. в Дворец на културата и спорта Варна.


Първо искам да изразя моето неудовлетворение от това, че два клуба, с толкова дългогодишна традиция в българския баскетбол, влизаме в антагонистични взаимоотношения.


Лично аз, към баскетболния клуб на Ботевград изпитвам дълбоко уважение. В тези трудни времена, Вие в един малък град като Ботевград , успявате да намерите средства и да изградите един силен и стойностен отбор. А още по-голямо достижение е, че преди няколко дни открихте нова, голяма и модерна зала. Към кмета на града Ви и лично към Вас – моите дълбоки уважения.


За съжаление, в спорта понякога се получават и не много лицеприятни действия. Тази неразумна проява на състезателя Иван Лилов в срещата от полуфинала за Купа България, проведена на 28 февруари 2014 г. в София в зала Универсиада, доведе до ескалиране на напрежението у феновете.


Първо, сръбският баскетболист на Черно море, който бе контузен на тази среща, е много вероятно да не може да продължи баскетболната си кариера. Второ, лично аз смятам, че ако той бе на терена на финала, бихме могли да спечелим Купата.


Но станалото, станало. Лошото е, че този талантлив баскетболист Иван Лилов – един от най-добрите български баскетболисти в момента, не намери сили и морал в себе си, да дойде, да отвори съблекалнята на Черно мори и да се извини. Смятам, че би се издигнал много в баскетболната общественост при едно такова действие и би свалил напрежението у феновете.


Трудно ми е да отговоря на обвиненията, които правите срещу нас, тъй като за много от тях сега научавам от Вашата декларация. Само Ви моля да не мислите така, както сте написал, че имаме нещо общо с хората, които са нарушили Вашия духовен мир. Не можем да паднем толкова ниско. Ние бяхме направили всичко, което е необходимо, срещата да премине в нормална обстановка. Питам Ви: Вие защо не ни информирахте в писмен вид /както е по Наредба/, че отборът ще бъде придружаван от фенове, за да ги настаним на точно определено място и да осигурим охрана?


Колкото до промяната на часа, може да проверите в предварителната програма, че мачът бе насрочен за 18.00 ч.


Съжалявам много, ако това, което сте написал, отговаря на истината, че наши фенове са обиждали вашия треньор, тъй като аз смятам, че той не го заслужава, защото е един от най-добрите треньори в България.


Завършвам със следните думи: Извинявам се за създалата се обстановка. Не желая война. И двата клуба да продължим да работим за доброто на българския баскетбол".


Симеон Варчев


Президент на БК Черно море Порт Варна