Генералният мениджър на Черно море Симеон Варчев говори за мъжката формация на „моряците" и политиката на клуба в последната втора част от интервюто си за BGbasket.com . Той заяви, че основата на всички отбори трябва да са играчите от собствената школа на тима, а освен това сподели мнението си за ръководните постове в БФБ и НБЛ:


Черно море се представи силно и показа характер, въпреки очакванията за слаб сезон. Смятате ли, че политиката на отбора от миналия сезон е правилна за развитието на българския баскетбол?


„Няма друг начин да се развие баскетбола. Като ръководител и по-рано като треньор съм преминал през всякакви системи. Доста пари получиха и чуждестранни баскетболисти, които играха в нашия отбор. Повечето от тях не оставиха никаква следа в съзнанието на феновете. Минаха през отбора, получиха парите си и участваха в мачовете, но не са допринесли с нещо особено за развитието на клуба. Явно е, че само с местно производство няма как да стане. Това го доказват и великите клубове, както и тези в останалите спортове. Давам пример с Барселона, който е най-великият отбор - основата трябва да е от местно ниво, от собствената школа, а където има пропуски да се вземе чужд играч. Ето, при нас например няма втори Глушков. Тогава трябва да купиш, но да купиш един или двама чужденци. Когато обаче половината играчи в отбор са чужденци, а българските играчи търкат пейките, това не го разбирам."


Всички баскетболисти са много доволни от работата с треньора Любо Минчев, каква е Вашата оценка за него от миналия сезон?


„Мога да кажа, че в общ план оценката ми за Любо е положителна. Той чете много, амбициозен е, ползва много информация и статистики. Ние с него обаче имаме някои разногласия по подготовката на отбора в нападение. Любо е треньор с много силен характер и успява да накара момчетата да играят почти така, както той иска, в защита. Това е и причината за добрите резултати, които постигнахме тази година. В нападение обаче има на какво още да се учи като треньор - как да изгражда индивидуалните качества на състезателите и как те да реагират в миниситуации. Той е интелигентен човек и се надявам, че ще направи крачка напред в развитието си в тази посока. Ако всичко е наред, той ще остане в отбора и през следващия сезон."


Отборът остана без спонсор след напускането на Евроинс. От Ваша гледна точка, каква е причината Асен Христов да се откаже да спонсорира отбра? Водите ли преговори с нови спонсори и има ли вече някакви резултати?


„С Асен Христов сме в много добри отношения, дори преди няколко дни ми беше на гости вкъщи. Той е един прекрасен човек, много широко скроен. Има много интересни виждания. Мисля, че неговият бизнес го принуждава временно да се оттегли, но мисля че той отново ще се върне в нашия клуб. В момента се борим да намерим нови спонсори, вече имахме преговори с един. Там обаче са ангажирани и политически лидери, и кметът на града, надявам се на положително решаване на въпроса. Колкото до варненските бизнесмени - от 29 години не знам да е имало спонсор от Варна, надявам се следващият да е точно такъв. Относно слуховете за преговори с президента на футболния Лудогорец, иска ми се да познавам тези хора, които инвестират толкова много в спорта, но това не е така. Слуховете за преговори с тях не са верни."


Александър Янев е желан от Лукойл Академик и Левски. Какво смятате, че ще бъде най-доброто решение за него. Игра в български отбор, или в чужбина?


„Според мен Сашо Янев трябва да играе още една-две години в български отбор и тогава трябва да мисли за чужбина. Знам, че амбицията му е да отиде в чужбина, но на този етап това може да се случи само ако в контролите с националния отбор и мачовете от Европейското той покаже по-добра игра, отколкото в държавното първенство. С тази игра, която показа в НБЛ, той няма да може да играе в чуждестранен отбор. Относно българските отбори, ние в Черно море не разполагаме с големи възможности. Той е младо и талантливо момче и е нормално да иска да получава повече пари и затова аз няма да настоявам да остане в нашия отбор. Ако Левски или Лукойл Академик удовлетворяват финансовите му изисквания и му гарантират 20-22 минути игра на мач, е добре да отиде там.
Според мен останалите трябва да играят още в Черно море, да направят крачка напред в развитието си и след това да си потърсят други отбори."


Георги Глушков остана единствен кандидат за поста президент на БФБ. Какъв ефект смятате, че ще има избирането му на този пост върху българския баскетбол?


„Хубаво е когато именит баскетболист като него стане ръководител, и то на толкова високо ниво. Оттук нататък всичко е в неговите ръце - зависи от неговия характер, неговата мисъл. Той има огромен авторитет в баскетболния свят, не само в България, а и в Европа и това със сигурност ще помогне. Той обаче идва в много тежка финансова ситуация в България - кризата е голяма, фирмите нямат пари и са задлъжнели. От тази гледна точка ще му бъде много трудно. Ще опитаме да помогнем както можем, Вальо Златев също обеща да помогне. Мисля, че заставането му начело на федерацията ще е за добро."


Наскоро имаше Общо събрание на Лигата. Какъв трябва да бъде новият мениджър на НБЛ, имате ли идеи за конкретни имена?


„Някои от ръководителите на клубовете мислят, че мениджърът трябва да изкара 200 000 лева, които като се разделят между осем клуба се пада по 25 000. Аз обаче няма да си продам името и авторитета за тези пари. Според мен мениджърът трябва да бъде една обединяваща фигура, която стриктно да спазва правилниците и разпорежданията на федерацията. Той трябва да бъде безпристрастен, да няма задни мисли. При всички случаи обаче той трябва да има и авторитет, за да намери финансова помощ за клубовете. Тя се изразява в разходи за съдийски такси, пътуване. Цифрата от 25 000 лева, която споменахме, трябва да бъде поне около 50 000, за да може клубове като Черноморец, Спартак и Балкан, които са в по-трудно положение, наистина да усетят подкрепа. Ето такъв човек виждам, но това са идеални образи, а досега не се е появил такъв. Аз нямам предвид конкретни имена, но не е невъзможно да се намери такъв човек."